Hlavní obsah

Z ISS uniká vzduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Z ruského modulu Zvezda Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) uniká vzduch ve větším než normativním množství a zřejmě bude potřeba dopravit na orbitální komplex dodatečný kyslík. Televizní stanici Rossija-24 to dnes řekl Sergej Krikaljov, výkonný ředitel pilotovaných programů ruské kosmické agentury Roskosmos. Podle Roskosmosu nynější tříčlenná posádka ISS není ohrožená.

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice

Článek

„Tyto úniky jsou normální a předvídatelné. Jiná věc je, že to, co se u nás nyní děje, je víc než normativní únik. A přirozeně, pokud potrvá delší dobu, bude to vyžadovat dodávku dalšího vzduchu na stanici,” řekl televizi Krikaljov.

V srpnu agentura TASS s odvoláním na informovaný zdroj napsala, že rusko-americká posádka pátrá po místu, jímž z ISS uniká vzduch. Únik zaznamenaly palubní přístroje ruské části komplexu sledující změny v obsahu dusíku, kyslíku a oxidu uhličitého v ovzduší stanice.

ISS provedla úhybný manévr kvůli vesmírnému smetí

Věda a školy

Posádka tehdy na tři dny přešla do ruské části, aby bylo možné zkontrolovat tlak v modulech americké sekce. Od 25. do 28. srpna se pak posádka při pátrání po místu úniku opětovně izolovala v ruské části.

Vzduch uniká modulem Zvezda

V Roskosmosu v úterý agentuře TASS sdělili, že kosmonauti našli místo, jímž z ISS vzduch uniká. Nachází se v ruském modulu Zvezda. Život a zdraví posádky však nic neohrožuje, uvedla ruská kosmická agentura a ujistila, že hermetičnost modulu bude v příštích dnech obnovena.

Posádku vesmírné stanice nyní tvoří ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a americký astronaut Christopher Cassidy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám