Hlavní obsah

Vzácná porucha způsobila dítěti neplodnost ještě před narozením

Lékařský časopis British Medical Journal (BMJ) informoval o extrémně vzácném případu, kdy se u zatím nenarozeného dítěte projevila takzvaná bilaterální torze varlete, která mu způsobila neplodnost. Případ se odehrál ve městě Exeter nacházejícím se v anglickém hrabství Devon.

Foto: Profimedia.cz

Ultrazvuk varlete (ilustrační foto).

Článek

Torze varlete je stav vyvolaný otočením varlete kolem cévní stopky a zaškrcením přívodných tepen. Zatímco jednostranná torze je relativně běžná, oboustranná, navíc v předporodním stádiu, je zcela výjimečná.

„Novorozenecká torze je téměř vždy jednostranná. Známe pouze hrstku případů, kdy došlo k oboustranné torzi ještě v děloze,“ napsali v časopise lékaři z exeterské nemocnice.

Zároveň dodali, že tento stav chlapci způsobil nevratné poškození, kvůli kterému s největší pravděpodobností nikdy nebude mít vlastní děti.

Ačkoliv jeho varlata nevykazovala po narození žádné známky fungování, rozhodli se mu je ponechat v naději, že se samovolně otočí nazpátek. V takovém případě by byla nepatrná naděje, že by chlapec v budoucnu o plodnost nepřišel.

Reklama

Výběr článků

Načítám