Hlavní obsah

Výzkumné centrum Fortech v Plzni vyrobí firmám materiály na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Struktury "nových" kovů, které ještě nikdo nedržel v ruce, duté masivní železné polotovary a velmi tvrdé a lehké oceli jsou hlavními tématy výzkumného centra tvářecích technologií Fortech při Západočeské univerzitě v Plzni. "V Evropě unikátní středisko spolupracuje se třinácti českými firmami, jimž dokáže nadefinovat materiál přesně na míru," informoval jeho šéf Bohuslav Mašek.

Článek

"Možná za deset let nepoznáte auto, ve kterém budete jezdit. Veškeré řízení bude zajišťovat elektronika a přenosy kroutících momentů budou realizovány velmi kvalitními a lehkými materiály, které budou navíc o mnoho bezpečnější, což je světový trend," dodal Mašek.

Pracoviště dokáže přesně kovohutím popsat procesy, jež se v materiálu dějí při tváření, a navrhnout pro konkrétní výrobek nejlepší polotovar úpravou struktury materiálu. "Naše složité modelování technologických procesů ve virtuální fabrice nám umožňuje získávat odezvy materiálů a naučit je s námi spolupracovat. Díky těmto novým velmi přesným simulačním zařízením předstihujeme světovou konkurenci o 30 procent," dodal Mašek. Velké firmy podobné komplexní laboratoře nemají. Centrum je schopné prokouknout procesy a říci firmám, co změnit.

Jak ukrýt patent před Číňany

Mašek s nadsázkou uvedl, že když do jejich laboratoře přijdou Číňané, tak zakrývají přístroje papírovým krytem, aby o svůj patent nepřišli. Při definování nových materiálů mohou spolupracující podniky využívat zcela reálná data. Jako příklad uvedl Mašek francouzského výrobce vinutých pružin automobilů, které bezdůvodně praskaly. Plzeňské pracoviště celý proces namáhání i destrukce proměřilo, a díky tomu Francouzi nyní vyrábějí nové bezproblémové komponenty.

Současný svět stojí na oceli

Jako příklad nové oceli s nevídanou pevností uvedl Mašek metrovou tyčku o průměru jednoho palce. Při zátěži naloženým kamionem se protáhne o 15 centimetrů a teprve poté praskne. Podle něj je to využitelné například u vidlic na jízdních kolech, které by se nejprve ohnuly a teprve poté praskly. "Vycházíme vstříc světovému trendu bezpečné společnosti," dodal. Podle něj celý náš svět stojí na oceli, bez ní bychom "seděli na trávě bez ničeho". Po 5000 letech jejího využívání nabízí neustále obrovské možnosti pro její rozmanité modifikace i využití.

Výzkumné centrum nedávno zaznamenalo největší úspěch. Mezi 65 projekty světa skončilo šesté v soutěži o inovaci ocele. Fortech zaměstnává deset špičkových doktorandů, 11 studentů a 39 spolupracovníků z partnerských firem. Centrum fungující pátým rokem si vydělává na výzkum z jedné desetiny, zbytek tvoří hlavně granty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám