Hlavní obsah

Vědeckou polární stanici navrhli v Brně

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti z Vysokého učení technického (VUT) v Brně navrhli v uplynulých dnech podobu české vědecké polární stanice v Antarktidě s názvem CZ*ECO Nelson. S jejím vybudováním se počítá na Nelsonově ostrově v souostroví Jižní Shetlandy. Provozovat ji bude Český antarktický nadační fond.

Foto: VUT Brno

Nová česká vědecká stanice v Antarktidě se bude jmenovat CZ*ECO Nelson. Bude stát na ostrově Nelson.

Článek

Objekt bude sloužit vědcům využívajícím Mendelovu polární stanici na nedalekém ostrově Jamese Rosse. Již přes deset let ji provozuje s podporou státu brněnská Masarykova univerzita.

Na Nelsonově ostrově původně vybudoval svou polární stanici před zhruba třiceti lety polárník a cestovatel Jaroslav Pavlíček. Objekt pak převzal antarktický fond. Starou základnu ale nelze využívat naplno. Tvoří ji totiž staré chladicí boxy z ruských lodí, které Pavlíček upravil k obývání. Uvnitř plechových boxů je sice izolace, ale dostala se tam plíseň.

Astronauti úspěšně „venku” dokončili instalaci nových baterií Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

Architekti spolupracují mimo jiné s Aloisem Suchánkem, který má zkušenost s výstavbou polárních stanic. Jednou z jeho zásad je, aby každou rozmontovanou část základny byli schopni unést čtyři chlapi.

Na základě toho architekti vymysleli stanici složenou z překližkových dílů. Jsou to v podstatě krabice, které se jednoduše sestaví a spojí k sobě. Do Antarktidy díly přijedou už vyplněné tepelnou izolací, která odolá plísním.

Foto: Vizualizace Český nadační antarktický fond

Takto bude vypadat nová česká vědecká polární stanice na ostrově Nelson v Antarktidě.

„Vymýšlíme také ukotvení do pohyblivého podloží. Jedna možnost je postavit základ jako rošt z pražců, což je řešení z Mendelovy stanice, nebo využít kovové klece, které by se na místě vyplnily kameny,“ řekl Právu za vývojáře stanice Martin Kaftan.

Spalovací záchod

Připomněl, že v Antarktidě nelze využívat ke stavbě stroje. Stanici bude patrně vytápět energie ze solárních panelů nebo z generátoru. Kuriozitou je zvažované vybavení stanice spalovacím záchodem, který promění odpad na popel.

Česká polární stanice v Antarktidě jméno velikána Járy Cimrmana neponese

Věda a školy

Projekt se teprve připravuje. Kdy by mohla začít výstavba stanice, se zatím neví. Fond musí na projekt sehnat peníze. Jeho cílem je podporovat vše, co souvisí s českými vědeckými činnostmi v polárních oblastech a v antarktickém prostoru zvlášť. Stanice CZ*ECO Nelson se tak stane doplňkem Mendelovy polární stanice, která je výkladní skříní české vědy.

Reklama

Výběr článků

Načítám