Hlavní obsah

Vědci z Brazílie vyvinuli vakcínu proti závislosti na kokainu

– Brasília

Brazilští vědci vyvinuli vakcínu, která má pomoci závislým na kokainu. Nyní ji začali zkoušet na zvířatech, informovala agentura AFP. Cílem přípravku, který stimuluje produkci protilátek proti kokainu v imunitním systému, je snížit jeho euforizující účinky. V Brazílii je oproti světovému průměru spotřeba této tvrdé drogy čtyřikrát vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Kokain - ilustrační foto

Článek

„Tyto protilátky zachytí kokain a zabrání mu dospět do mozku, čímž sníží euforizující účinek drogy. Tím by měl pak uživatel ztratit o konzumaci drogy zájem,” vysvětlil princip vakcíny profesor Angelo de Fátima z katedry organické chemie Federální univerzity brazilského státu Minas Gerais.

De Fátima připomněl, že vědci v USA rovněž vyvíjejí podobnou vakcínu za stejným účelem. „Naše molekula je ale odlišná od té severoamerické, nemá bílkovinovou část,” uvedl de Fátima, aniž by ale odhalil název použité molekuly, neboť ta ještě není patentovaná.

I jako možná forma prevence

Vakcína brazilských vědců by mohla pomoci léčbě závislosti na kokainu. Aplikovat by se měla ale jen pacientům, kteří mají o vyléčení opravdu zájem. Mohla by se také předepisovat jako forma prevence pro nezletilé z ohrožených skupin mládeže, navrhují brazilští vědci.

Kokain vyvolává krátkodobě silné euforizující účinky, navozuje pocit radosti a rozjasněné mysli, ale může narušit sebekontrolu a objektivitu myšlení i vyvolat agresi. Představuje také značnou zátěž pro kardiovaskulární systém. Dlouhodobé užívání kokainu vede zejména k psychické závislosti.

Kokain se získává z jihoamerického keře rudodřev koka, jehož listy používali již staří Inkové v Jižní Americe k zahánění únavy a hladu. Propagováním koky, nikoli kokainu, proslul zejména bolivijský indiánský prezident Evo Morales, který ji před lety demonstrativně žvýkal i na zasedání Komise OSN pro narkotika ve Vídni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám