Hlavní obsah

Vědci vyvinuli přilbu proti demenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští vědci vyvinuli helmu, která může bránit degenerativním změnám vedoucím k demenci. Funguje tak, že vysílá do mozku infračervené záření. Terapie prováděná dvakrát denně po dobu šesti minut dokáže zlepšit paměť, motorické i kognitivní funkce u zdravých lidí. U lidí s demencí by je mohla pomáhat zachovávat, nebo dokonce vracet.

Foto: Profimedia.cz

Infračervená přilba britských vědců

Článek

„Rychlé zlepšení paměťových funkcí naznačuje, že by mohla terapie infračerveným zářením zcela změnit život pacientů s demencí. Další výzkum ukáže, zda bychom tak mohli zvrátit i Alzheimerovu chorobu,“ cituje britský server The Daily Mail ze závěrů vědců z Durhamské univerzity v Anglii.

Metoda nazývaná transkraniální foto-biomodulace posiluje mitochondrie, které buňky zásobují energií. To stimuluje mozek k aktivaci části imunitního systému, který ho čistí od toxických proteinů spojovaných s demencí, popisuje mechanismus účinku přilby Daily Mail. Kompletní závěry studie publikoval odborný časopis Photobiomodulation, Photomedicine and Laser Surgery.

Naděje pro lidi trpící demencí a parkinsonem. Vědci možná v mozku našli viníka

Zdraví

„Helma může odumírajícím mozkovým buňkám pomoci se regenerovat v opět funkční. Je potřeba další výzkum, abychom mechanismu toho účinku plně porozuměli,“ přiznal jeden z autorů projektu Gordon Dougal.

Jednou z teorií je také to, že terapie infračerveným zářením zvyšuje hladiny oxidu dusnatého v mozku, což může přispívat k lepšímu prokrvení.

Studie byla provedena na čtrnácti zdravých dobrovolnících starších 45 let. Badatelé jim speciální helmou ozařovali mozek dvakrát denně po šesti minutách po dobu jednoho měsíce. U kontrolní skupiny třinácti dobrovolníků pro porovnání používali falešnou přilbu.

Lidé trpící depresí v rané dospělosti mají vyšší riziko demence ve stáří

Zdraví

U vzorku, který podstupoval terapií funkční helmou, bylo prokázáno výrazné zlepšení mozkových funkcí. A vědci předpokládají, že pokud u zdravých jedinců funkce zlepšuje, u nemocných by mohla přispívat k jejich zachování nebo navrácení. Badatelé navíc doufají, že by mohla být infračervená helma využita i při léčbě dalších poruch a onemocnění, jako je Parkinsonova choroba, poranění hlavy s následkem poškození mozku apod.

Nadějné jsou i závěry z USA

„Poukázali jsme na jevy, které se zdají být skutečnými zlepšeními paměti a dalších neurologických procesů v mozku u zdravých lidí vystavených specifické mozkové délce infračerveného záření. To by mohlo být prospěšné i lidem žijícím s demencí a dalšími onemocněními,“ řekl vedoucí výzkumného týmu Paul Chazot.

Skrytá hrozba v podobě demence aneb Jak si co nejlépe udržovat paměť

Zdraví

Přínos infračerveného záření pro pacienty trpící středně těžkou formou demence prokázala už loňská studie provedená v USA na 228 lidech, upozornil The Daily Mail.

Terapii infračerveným zářením z helmy vyvinuté společností Maculume je možné absolvovat i doma. Překážkou by však mohla být cena. Jedna přilba vyjde v přepočtu na 227 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám