Hlavní obsah

Vědci v Brně řeší poruchu řeči u lidí s parkinsonem

Právo, Vladimír Klepáč

Potíže s řečí, kterou mají pacienti s Parkinsonovou chorobou, by mohla pomoci výrazně zmírnit nová metoda vyvinutá neurovědci z brněnského výzkumného institutu Ceitec Masarykovy univerzity. Zjistili, že s využitím silného elektromagnetu lze stimulovat lidský mozek tak, aby potíže v některých případech i výrazněji ustoupily a zlepšila se výslovnost. Šlo o experiment a ukázalo se, že funguje.

Foto: archiv Ceitec Masarykovy univerzity

Vyšetření je bezbolestné a pacient cítí pouze jemné ťukání.

Článek

K uvedení nového postupu do běžné praxe ve zdravotnictví je ale nutný další výzkum. „Náš výzkumný tým jako první použil tuto metodu pro stimulaci té části mozku, která je zodpovědná za sluchovou zpětnou vazbu,“ řekl Právu spoluautor studie Luboš Brabenec.

Poruchy řeči jsou u pacientů s Parkinsonovou chorobou poměrně časté. Nemocní mluví potichu, mají problém s výslovností a jejich řeč je často monotónní. Objevuje se i porucha tempa a rytmu řeči. Běžně používaná léčba není příliš účinná.

Vědci z Ceiteku zjistili, že problémy u většiny pacien­tů působí poškození té části mozku, která je zodpovědná za takzvanou sluchovou zpětnou vazbu, kdy se nemocný řádně neslyší.

Ve 37 letech ji postihla Parkinsonova nemoc, do života ji vrátila speciální operace mozku

Zdraví

K léčbě využili repetitivní transkraniální magnetickou stimulaci, která se používá při léčbě deprese. Zjednodušeně řečeno, pacient má při zákroku na hlavě netradiční čepici.

S její pomocí je předem přesně určená část mozku stimulována silným elektromagnetem. Pacient cítí jen jemné ťukání do hlavy. Zákrok je bezbolestný, trvá půl hodiny a opakuje se desetkrát. Neurovědcům pomohli s doladěním detailů inženýři z brněnského Vysokého učení technického.

V budoucnu možná terapie doma

Společně vytvořili speciální protokol, který přesně určuje, jak pulzní magnetické pole při vyšetření s pomocí hlavové cívky použít.

Hodnoty pacientů byly změřeny před aplikací protokolu a hned po poslední aplikaci. Měřilo se s pomocí magnetické rezonance, zvukové nahrávky a vyšetření od logopedky. U všech byl zaznamenán pokrok.

„Díky našemu objevu jsme schopni zlepšit kvalitu života pacientů. Výsledky mohou být použity v dalším výzkumu, kdy lze testovat efekt různých typů neinvazivní stimulace v kombinaci s dalšími terapeutickými metodami,“ uvedla vedoucí výzkumu, profesorka Irena Rektorová.

Další dobrou zprávou je, že na konci vývoje této metody může být jednoduché zařízení, jímž si jednoho dne budou moci dělat pacienti terapii sami doma.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám