Hlavní obsah

Vědci troubí na poplach. Dva hlavní ledovce v Antarktidě tají stále rychleji

Novinky, Filip Šára

Dva nejdůležitější ledovce Antarktidy, Pine Island a Thwaites, které dohromady pokrývají plochu o velikosti Norska (cca 385 tisíc km2), se rozpadají rychleji než kdy dříve. Znepokojivou skutečnost prokázala analýza satelitních snímků družice Sentinel-1, která v rámci evropského programu Copernicus provádí dálkový průzkum Země.

BEZ KOMENTÁŘE: Satelit odhalil, že dva nejdůležitější ledovce v Antarktidě tají rychleji než kdy předtímVideo: ESA

 
Článek

Výzkumníci studovali vývoj úbytku ledovců Pine Island a Thwaites od října 2014 do července 2020. Jak je vidět na videu, ledové pláty obou ledovců se masivně odlamují, upozorňuje Evropská kosmická agentura (ESA) na svém webu.

Tání obou těchto ledovců je navíc zodpovědné za zhruba pět procent celosvětového vzestupu hladiny moří. Jejich úplné zhroucení – způsobené oteplováním okolních vod – by zvýšilo globální hladiny oceánů dokonce až o metr.

Na čtvrtině západní Antarktidy se povážlivě ztenčuje led

Věda a školy

O tom, že největší ledové plochy v oblasti západní Antarktidy – Pine Island a Thwaites – ztrácejí led pětkrát více než v době, kdy odborné měření úbytku ledu začalo, se psalo už loni. Rychlost tání se však nezpomaluje, ba právě naopak. Od ledovce Pine Island se i letos odlomila kra velikosti ostrova Malta.

Od Antarktidy se odlomila ledová kra o velikosti ostrova Malta

Věda a školy

Mezinárodní tým odborníků tedy varuje, že oba antarktické ledovce při Amundsenově moři jsou na cestě k částečnému rozpadu.

„Abychom odhalili, co se tam ve skutečnosti děje, ponořili jsme se do obrazových dat z řady různých satelitů,“ uvedl podle serveru The Daily Mail autor studie a geolog Stef Lhermitte z Technické univerzity Delft v Nizozemsku.

Jeho tým zjistil, že se ledové šelfy pomalu trhají. „V současnosti jsou tamní šelfové ledovce trochu jako pomalé auto v provozu – nutí cokoli za sebou, aby zpomalilo. Jakmile ale zmizí, led dlící zatím více ve vnitrozemí bude moci zrychlit, což opět způsobí, že hladina moře poroste ještě rychleji,“ poznamenal Lhermitte.

Ledovce tají podle nejhoršího scénáře. Studie varuje před zvedáním hladiny oceánů

Věda a školy

Tání ledových příkrovů na Antarktidě a také v Grónsku každopádně odpovídá nejhoršímu možnému scénáři Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), co se týká budoucího zvyšování hladiny oceánů. Vyplývá to z nedávno zveřejněné studie v magazínu Nature Climate Change. Podle ní ledovce z Grónska a Antarktidy zvedly hladinu oceánů od roku 1992 o takřka 1,8 centimetru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám