Hlavní obsah

Vědci dokážou naučit větší všímavosti

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podporovat větší všímavost a pozornost lidí se snaží vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy. Vyvíjejí speciální technologii, která by pomocí brýlí pro virtuální realitu měla pomoci lidem s některými duševními nemocemi, zejména při ztrátách pozornosti, ale i s depresemi.

Foto: Technologická agentura ČR

Nová technologie bojující s depresemi využívá brýle pro virtuální realitu.

Článek

„Málokdo ví, že všímavost značí meditační techniku, která má prokazatelně pozitivní vliv na kvalitu lidského života u nemocných i zdravých lidí,“ vysvětluje Milan Hulínský, zástupce Technologické agentury ČR (TA ČR).

Pomáhá například snižovat vysoký krevní tlak, pocity úzkosti nebo deprese. Zlepšuje paměť a fyzickou i mentální odolnost.

Českobudějovická VŠTE nabízí metodu na zlepšení pozornosti. Pomoci může nejen studentům

Věda a školy

Smyslem vyvíjeného projektu je zvýšit efektivitu tréninku všímavosti, která je velmi důležitá. „Základem tréninku je schopnost zaměřit pozornost na bod v daném okamžiku. To může být pro mnohé z nás složité,“ uvedl předseda TA ČR Petr Konvalinka.

Podle něj je to zvláště obtížné třeba pro pacienty, kteří mají poruchu pozornosti. „Díky použití virtuální reality, která využívá 3D brýlí a speciálních sluchátek, bude možné odblokovat rušivé podněty okolního světa,“ dodal s tím, že by se tak měla podstatně zvýšit efektivita tréninku.

K využívání by měla být už od února

Vědci z NUDZ se spojili s kolumbijským softwarovým inženýrem, aby vytvořili aplikaci využitelnou nejen v klinickém, ale i v domácím prostředí. Projekt podpořila TA ČR dvěma miliony korun.

Projekt má na starosti Barbora Šouláková, podle níž jde hlavně o zvládání nenechavých myšlenek a práci se stresem. Při tréninku se používají respirační pásy a virtuální realita. Pás měří hrudní a břišní rozpínání a zjistí, zda pacient používá správnou metodu dýchání.

Přístroj lze využívat doma i v terapeutických či relaxačních centrech, koncem února příštího roku by měla být aplikace připravena k prvnímu komerčnímu využívání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám