Hlavní obsah

Vědcem na zkoušku už na střední. I letos Akademie věd nabízí studentské stáže

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademie věd ČR vyzvala středoškoláky, kteří se chtějí stát vědcem, aby se přihlásili na odborné stáže v rámci projektu Otevřená věda. Odborníci z této instituce si pro žáky připravili všemožná témata – od antropologie přes biologii, robotiku, historii až po zoologii. Už během střední školy tak mají studenti příležitost poznat, jak se dělá věda a jaký výzkum v současnosti probíhá.

Foto: Archiv Otevřené vědy

Ilustrační snímek ze stáží.

Článek

Otevřená věda letos slaví 15 let a ani pandemie covidu ji nezastavila. Stáže na pracovištích Akademie věd se v době nouzového stavu na jaře přizpůsobily situaci a probíhaly online: formou konzultací, diskusí, studia literatury – a přes prázdniny při uvolnění také praxí v terénu i v laboratořích.

Nyní až do 30. listopadu se středoškoláci mohou na webu hlásit na stáže pro rok 2021. Letos se na ně cílí mottem: „Buď hrdinou své doby!“

„Buď na rok vědcem Akademie věd. Vyzkoušej si, jak se dělá věda. Získej zajímavé zkušenosti a odbornou praxi. Přihlas se na stáž, může ti to pomoct při výběru budoucí profese i při přijímacím řízení na vysokou školu,“ láká AV ČR středoškoláky.

Akademie věd pátrá na středních školách po talentovaných badatelích

Věda a školy

Stačí si na webovém portálu vybrat téma, vyplnit přihlášku a připojit motivační dopis. Na své si mohou přijít jak zájemci o biologii, chemii, fyziku a techniku, tak o historii, filozofii či sociologii.

Pracovník Akademie věd si je vybere na celý rok

Vědci si následně vybírají nejvhodnějšího kandidáta pro stáž. Student ji může absolvovat sám nebo spolu s dalšími dvěma kolegy v rámci malého vědeckého týmu. Stáže startují v lednu 2021 a trvají po celý rok včetně prázdnin.

Středoškoláci mají příležitost osobně poznat nejen samotné vědce, ale také laboratoře a knihovny, dostat se k zajímavým odborným materiálům a získat praxi.

Foto: Archiv Otevřené vědy

Nina Fárová, Sociologický ústav AV ČR, lektorka stáží Otevřené vědy.

Stáže Otevřené vědy probíhají pod přímým vedením vědkyň a vědců po celém Česku. „Vedení stáže pro středoškolské studující byla skvělá zkušenost, kterou můžu určitě doporučit,“ poznamenala lektorka Nina Fárová ze Sociologického ústavu AV ČR.

„Do programu se často hlásí velmi motivovaní studující, kteří mohou být dobrou pomocnou rukou ve výzkumu. Stáží v sociálních a humanitních vědách se každoročně vypisuje poměrně málo (v porovnání s vědami technickými a přírodními) a je o ně tedy velký zájem. Už se moc těším, kdo se na moji stáž přihlásí letos,“ dodala.

Foto: Archiv Otevřené vědy

Sourozenci Lukačevičovi.

Ambasadory stáží Otevřené vědy se letos stali mladí vědci – a sourozenci –Aneta a Jan Lukačevičovi, s nimi i studentka VŠCHT a influencerka Tereza Koubková alias Holka z Letné, která se mj. věnuje popularizaci vědy.

Čech v šestadvaceti spolupracoval s NASA

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám