Hlavní obsah

Večerní nebe nabídne částečné zatmění Měsíce

Novinky,

Na obloze by mělo být v pondělí večer velmi dobře viditelné částečné zatmění Měsíce. Pravý spodní okraj vesmírného tělesa, který bude zakrytý stínem Země, by měl být navíc díky lomu světla v atmosféře zabarven do hněda. Maximum zatmění nastane ve 20:20 a potrvá do 21:18, uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Počasí by mělo pozorování úkazu přát.

Foto: Alan Dyer, AmazingSky.net

Pohled na částečné zatmění Měsíce při jeho východu ještě za soumraku. Měsíc se promítá do pásu zemského stínu, nad kterým je narůžovělý Venušin pás. Podobný úkaz můžeme očekávat v pondělí 7. srpna, potemnění Měsíce jen bude na pravém spodním okraji.

Článek

Zatmění Měsíce vzniká při průchodu našeho kosmického souseda zemským stínem. Teoreticky by k úkazu mělo dojít pokaždé, když je Měsíc v úplňku a nachází se v tu dobu přesně na opačné straně oblohy než Slunce. Do roka však nastanou maximálně tři zatmění.

Je to tím, že dráha Měsíce je vůči rovině zemské dráhy skloněna přibližně o pět stupňů a zemský stín dopadá ve vzdálenosti Měsíce jen na poměrně malou plochu. Měsíc proto zemský stín častěji mine a k žádnému zatmění nedojde.

Foto: Petr Horálek, Astronomický ústav AV ČR

Simulační snímek maximální fáze zatmění při pohledu dalekohledem na tmavé obloze. Takto bude úkaz viditelný například z Asie, v ČR bude obloha ještě světlá.

Ponoří-li se Měsíc do stínu hlouběji, nastane částečné zatmění. Maximum toho pondělního, kdy zmizí v zemském stínu asi čtvrtina Měsíce, nastane zhruba v čase východu Měsíce, tedy okolo 20:20 SELČ.

V Praze vyjde Měsíc až osm minut po maximu úkazu, pro pozorování na tom bude mnohem lépe jihovýchodní Morava.

Nejzajímavější bude samotný východ Měsíce a následující přibližně hodina a půl, během které bude vesmírné těleso pomalu vystupovat ze stínu Země.

Průběh zatmění nad ČR, 7. srpna 2017
Maximální fáze zatmění: 20 hod. 20 min. SELČ
Východ Měsíce (Praha): 20 hod. 28 min. SELČ *
Konec částečného zatmění: 21 hod. 18 min. SELČ
Konec polostínové fáze: 22 hod. 51 min. SELČ **
* Na ostatních místech našeho území se čas východu Měsíce liší v minutách.
** Tato fáze není očima pozorovatelná.

Částečné zatmění končí ve 21:18 SELČ, kdy Měsíc opustí plný stín Země. Ještě ale dalších přibližně 20 minut bude možné pozorovat takzvané polostínové zatmění, při kterém se bude zdát, jako by byl úplněk z pravého okraje zakrytý černým kouřem. Poté úplněk postupně nabude normálního vzhledu.

Během úkazu budou moci lidé vidět také nad jihem v souhvězdí Štíra planetu Saturn.

Za rok přijde „zatmění století”

„Vzhledem k tomu, že potemnění bude na jasném úplňku opravdu kontrastní, nebude problém ho fotograficky zachytit. Ať už zrcadlovkou a vhodným větším objektivem ze stativu, nebo rovnou skrz dalekohled,“ radí astronom Suchan.

Další zatmění viditelné z Česka nastane za necelý rok, 27. července 2018. Půjde o první úplné zatmění Měsíce viditelné nad naším územím od roku 2015 a navíc nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století.

Reklama

Související články

Světelné znečištění je fenomén dnešní doby

Světelné znečištění jako současný fenomén neovlivňuje jen životní prostředí a lidské zdraví, je rovněž otázkou úspor. V ČR téma po lednové schůzce s odborníky...

Výběr článků

Načítám