Hlavní obsah

Valachová: Achillovou patou školství jihu Moravy je stavebnictví, problémy jsou s praxí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Achillovou patou jihomoravského středního školství jsou stavební obory, řekla v pátek ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) v nákupním centru Olympia v Brně, kde zahájila třídenní prezentaci 33 jihomoravských středních odborných škol. Cílem akce bylo nalákat více studentů na odborné školy, kterým žáci v posledních letech ubývají. Podle Valachové je v regionu mnoho oborů na vysoké úrovni, ale u stavebnictví je problém, že stavební firmy požadují delší praxi studentů, kterou však nejsou samy schopné zajistit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Ministerstvo podle Valachové intenzivně komunikuje se zaměstnavateli ve stavebnictví.

„Mají požadavek na delší praxi jak v rámci středního odborného školství, tak učňovského školství. Je třeba si ale přiznat, že se to nedaří nastavit. Je to způsobeno především tím, že stavební firmy nedokážou tuto praxi dlouhodobě zajistit s ohledem na nejistotu, jak dopadnou veřejné zakázky. Budu se tomu ale letos v rámci školství věnovat,” uvedla ministryně.

Podle ní si naopak velmi dobře vedou jihomoravské školy se zaměřením na techniku, elektrotechniku a strojírenství.

„Daří se jim oslovit nové studenty. Trochu horší jsou obory gastronomie a hotelnictví, ale jsme ve shodě s hejtmanem (Michalem) Haškem, že je třeba tyto obory podpořit,” řekla Valachová.

Kraj se snaží školství pomáhat budováním center excelence.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám