Hlavní obsah

V USA roste podíl nesplácených studentských půjček od federální vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ve Spojených státech roste podíl nesplácených studentských půjček na školné od federální vlády. Podle posledních dostupných dat za fiskální rok 2008, který skončil loni v září, činí sedm procent. O dva roky dříve přitom činil 5,2 procenta. Informoval o tom deník The New York Times.

Článek

Největší problémy se splácením půjček na vysokoškolské vzdělání přitom mají studenti výdělečných soukromých vysokých škol. Podíl nesplácených půjček zde činil 11,6 procenta, zatímco v předchozím období šlo o 11 procent. U neziskových soukromých škol přitom podíl nesplácených úvěrů činil čtyři procenta a u veřejných škol šest procent. Šlo o nárůst o 0,3, respektive 0,1 procenta.

Ze statistik federální vlády přitom vyplývá, že studenti výdělečných soukromých škol představovali 26 procent těch, kdo si na vysokou školu půjčili, ale 43 procent těch, kdo nedokázali půjčku splácet. Americký ministr školství Arne Duncan proto výdělečné soukromé školy kritizoval.

Podle něj na jedné straně pobírají podporu od federální vlády, na druhé straně ale svým studentům situaci vůbec neulehčují. "Až příliš mnoho výdělečných škol zatěžuje studentu dluhem, který si nemohou dovolit, výměnou za tituly a osvědčení, jež jsou jim k ničemu," podotkl.

Americká vláda chce chránit studenty před výdělečnými školami

Americká vláda se nyní snaží prosadit nová opatření, která by studenty chránila před zavádějícími a příliš agresivními nabídkami některých výdělečných vysokých škol. Zároveň by chtěla, aby federální dotace dostávaly jen na studenty a programy, které si to zaslouží.

Školy by tak například o dotace mohly přijít, pokud studenty budou vzdělávat v oborech, které nemají šanci na trhu práce. Podle současných pravidel nemají nárok na dotace školy, na nichž je poměr nesplácených studentský půjček 25 procent a více tři roky po sobě, anebo více než 40 procent v jednom roce. Federální podpora je přitom hlavním příjmem výdělečných vysokých škol.

Půjčují "federálové" i soukromé instituce, vládní půjčky jsou výhodnější

Studenti si ve Spojených státech na školné mohou půjčit jednak od federální vlády, jednak od soukromých institucí. Federální půjčky jsou ale výhodnější. Lidé je musejí začít splácet půl roku po ukončení studia. Půjčku je přitom nutné splácet bez ohledu na to, zda student našel zaměstnání. Například v Británii lidé půjčku na školné splácejí, až když dosáhnou určité hranice příjmu.

O zavedení školného a studentských půjček na ně se v současné době uvažuje i v České republice. Vláda podle svého programového prohlášení chce školné zavést od roku 2013. Vysokoškolští studenti by je platili ze státem garantovaných půjček po dokončení studia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám