Hlavní obsah

V Turecku odkryli pozůstatky jedné z nejstarších univerzit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turečtí archeologové a další vědci objevili na jihovýchodě země zbytky univerzitní stavby, tehdejší medresy, z 12. století a možná i dřívější doby. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že tedy jde o jednu z nejstarších takových vzdělávacích institucí na světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Turecku odkryli pozůstatky jedné z nejstarších univerzit na světěVideo: Reuters

 
Článek

Historickou památku, dřívější obdobu toho, čemu dnes říkáme univerzita, odborníci odhalili na archeologickém nalezišti v lokalitě Harran, což je jedna z nejstarších sídlištních aglomerací na planetě – je stará přes 6000 let a leží zhruba 40 kilometrů jihovýchodně od města Şanlıurfa, na jihovýchodě dnešního Turecka blízko severní hranice Sýrie.

Pozůstatky vědeckého a vzdělávacího centra své doby, které bylo zmiňováno v historických knihách i zápiscích cestovatelů, byly odkryty během osmi let archeologických vykopávek.

Zkáza Sodomy a Gomory zřejmě není výmysl. Vědci odhalili stopy po úderu z kosmu

Věda a školy

„Věděli jsme, že Harran byl v historii vyhlášen vědeckým centrem. Působily zde více než tři stovky vědců,” poznamenal podle agentury Reuters vedoucí výzkumných prací Mehmet Onal, archeolog působící na Harranské univerzitě ve městě Şanlıurfa.

Dodal, že se do prostor medresy (tj. univerzity) jde dostat přes monumentální bránu.

Podle místních pramenů sahá historie přímo nějakého vzdělávání a bádání v oblasti Harran sahá až do roku 3000 před naším letopočtem. Vykopávky a další průzkumy v regionu nadále pokračují.

Medresa je islámská náboženská škola vyššího typu, nejčastěji založená při mešitě. Školou nižšího typu je potom maktab. Medresy se nacházejí zejména v zemích, kde je rozšířen islám. Největší vliv mají ve východní části islámského světa – v Íránu, Pákistánu a Afghánistánu, rozšířené jsou ale i v Saúdské Arábii, Indii, Filipínách či Singapuru.

Nejstarší univerzity na světě: islámské medresy

Prohlásit s neochvějnou jistotou, jaká instituce je či byla nejstarší univerzitou na světě, potažmo v Evropě, není snadné. Zaprvé je třeba si uvědomit, že samotná univerzita jako taková (stejně jako ono slovo) je považována za klasický výtvor středověké Evropy.

Nejstarším písmem na Moravě nebyla hlaholice, ale starogermánské runy

Věda a školy

Ve středověku a raném novověku bylo k založení takové školy kromě finančního zázemí ze strany města nutné získat i papežské stvrzení – bulu – a zároveň panovníkem udělené univerzitní privilegium. Výjimku zde tvoří jen nejstarší evropské univerzity z počátku 13. století (tehdy byla Neapolská univerzita jedinou v Evropě, která vyučovala bez papežské buly), jelikož se podle dnešních měřítek jednalo mnohdy pouze o jednotlivé fakulty, které se postupně rozvíjely v univerzity, a často tak nelze určit přesný rok založení.

Někdy bývá jako to nejstarší v Evropě zmiňována škola fungující už v 9. století v italském Salernu (Schola medica salernitana), avšak status univerzity je sporný – šlo o školu (fakultu) lékařství. Za první univerzitu v Itálii bývá považována i Parmská univerzita (962), kde ale zpočátku bylo jen tzv. studium generale (svobodných umění), ve 13. století vznikly školy práva a lékařství a vlastní založení univerzity přišlo až v roce 1601.

Turecká policie ukořistila starověkou bibli. Je psaná v jazyce Ježíše

Věda a školy

Tudíž za tu nejstarší v Evropě se nejčastěji považuje – rovněž italská – Boloňská univerzita. Jako její oficiální rok založení se uvádí 1088, přičemž na konci 11. století je doložena právnická fakulta s univerzitním statusem, a to dokonce včetně studentské samosprávy.

Univerzita Karlova v Praze byla založena „až” roku 1348.

Univerzita Karlova získala vzácné listiny ze 14. století. Vážou se k jejímu vzniku

Věda a školy

Ovšem nelze opominout ta mimoevropská a nekoloniální školní zařízení, která jsou z nemalé části navíc ještě starší: již od 9. století zakládané islámské medresy. Výraz „univerzita“ se vztahuje ke křesťanským školám v Evropě a jeho užití v souvislosti s islámskými institucemi mohlo být zejména dříve poněkud problematické, nicméně později se určitým přejímáním evropských struktur staly skutečnými univerzitami.

Mezi vzdělávací instituce mimo evropský kontinent, které dnes můžeme označit za univerzity s vlastní dlouhou historií, patří např. Univerzita al-Azhar v Káhiře, Univerzita al-Mustansiríja v Bagdádu, Timbuktská univerzita, Univerzita Sŏnggjungwan v Soulu, Istanbulská univerzita nebo Konstantinopolská univerzita.

A především Univerzita Al-Karaouine v marockém městě Fes, která byla založena v roce 859 a podle tradičního pojetí pojmu univerzity se jedná o nejstarší nepřetržitě fungující univerzitu na světě.

Reklama

Související články

Dnešní domácí koně mají jediného předka

Původ koně domácího objasněn. Pochází z jediné linie v pontsko-kaspické stepi, z oblasti mezi povodími řek Don a Volha. Lidé ho domestikovali kolem roku 2200...

Výběr článků

Načítám