Hlavní obsah

V Egyptě otevřeli tajemný sarkofág. Archeology přivítal nesnesitelný zápach

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvěma týdny objevili archeologové v egyptské Alexandrii obrovský černý žulový sarkofág, nedotčený po dobu více než 2000 let. Jeho velikost (2 x 3 m) přiživila spekulace, že by snad mohl obsahovat i ostatky nejslavnějšího vojevůdce Alexandra Velikého (356-323 př. n. l.). Jak čtvrteční otevření tajemné hrobky ukázalo, není tomu tak. Na odborníky nejprve „zaútočil“ zápach.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V nedávno objeveném sarkofágu ostatky Alexandra Velikého nebylyVideo: Reuters

 
Článek

Egyptské ministerstvo památek jmenovalo speciální výbor, aby otevřel na staveništi nalezený artefakt. Obrovská, dva metry vysoká a tři metry dlouhá konstrukce váží 27 tun.

Archeologové v nezvykle hlubokém hrobě nyní nalezli tři kosterní pozůstatky a červenohnědou tekutinu, která se prý vyznačovala nesnesitelným zápachem.

Foto: Profimedia.cz

Otevírání obřího sarkofágu

Podle tamní zpravodajské stanice El-Watan vědci nejdříve nadzvedli víko sarkofágu jen zhruba o pět centimetrů, načež je štiplavý odér doslova „zahnal na útěk“. Později hrobku však otevřeli s pomocí vojenských techniků.

Foto: Profimedia.cz

Bez roušek nebylo odhalování tajemství sarkofágu možné...

Voják zabitý šípem?

„Našli jsme kosti tří lidí. Vypadá to jako rodinný hrob. Bohužel mumie nejsou v nejlepším stavu, zůstaly jen kosti,“ řekl podle serveru BBC Mostafa Waziri, generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro památky.

Foto: Profimedia.cz

V hrobě byli tři lidé, zřejmě členové vojska.

Foto: Profimedia.cz

Otevírání obřího sarkofágu

Odborníci uvedli, že tři jedinci v hrobě mohli být vojáky v době faraónů. Jedna lebka jasně naznačuje, že došlo k jejímu poranění pomocí šípu, připomíná BBC zajímavou skutečnost. Na místě se našla i alabastrová busta.

Nepřinese otevření hrobu na svět faraónovu smrtící kletbu? „Otevřeli jsme hrobku, ale temnota svět naštěstí nepohltila. Byl jsem první, kdo zcela nahlédl do sarkofágu, celou hlavu jsem měl uvnitř. A jak vidíte, jsem v pořádku,“ uklidňoval Waziri přítomné.

Tamní státní noviny nicméně připomínají, že by se z místa mohly do ovzduší dostat toxické výpary.

Archeologové nyní hrob prostudují zevrubněji. Zajímá je, jak lidé nalezení uvnitř žili i jak a proč zemřeli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám