Hlavní obsah

V Británii se mohou narodit první děti od trojice biologických rodičů

Narození prvních dětí se třemi biologickými rodiči v Británii dostalo zelenou od tamního Úřadu pro lidskou fertilizaci a embryologii (HFEA). Ta dala lékařům z nemocnice v Newcastlu povolení, aby zahájili příslušnou proceduru.

Foto: Profimedia.cz

Výběr embrya pro umělé oplodnění (ilustrační foto)

Článek

Británie předloni jako první země schválila zákon, který postup legalizuje. V minulých dvou letech se už ale narodily nejméně dvě děti se třemi rodiči, a to v Mexiku a na Ukrajině, kde zákony s touto metodou nepočítají a musí se k ní vyslovovat speciální komise.

Jádrem procedury, jež má předejít přenosu genetických onemocnění z matky na dítě, je nahrazení matčiných mitochondrií, které se v buňce podílejí na produkci energie, mitochondriemi dárkyně. Každá mitochondrie nese vlastní DNA, takže dítě má ve výsledku genetickou informaci od tří lidí.

Lékaři z nemocnice v severní Anglii dostali povolení použít proceduru, aby zabránili přenosu smrtelné genetické nemoci dvou žen na jejich děti. Obě podle listu The Guardian trpí syndromem MERRF, tedy myoklonickou epilepsií s rozeklanými červenými svalovými vlákny.

Reklama

Výběr článků

Načítám