Hlavní obsah

„Uspěl“, nebo „neuspěl“? Maturanti začínají psát státní didaktické testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středních školách začalo v pondělí 2. května období maturitních didaktických testů. Letos se k nim přihlásilo zhruba 73 800 studentů, z nich 70 100 poprvé, vyplývá z dat Cermatu. Kolem 17 procent maturantů čekal v pondělí ráno test z matematiky, poté přichází na řadu většina ostatních, která dala přednost angličtině. V úterý budou maturity pokračovat pro všechny testem z češtiny.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

První den státních maturitních testů na Střední průmyslové škole elektrotechnické Františka Křižíka v Praze (2. května 2022).

Článek

Následovat budou další den, tedy ve středu, ještě volitelné testy z němčiny, francouzštiny, španělštiny a ruštiny nebo nepovinná těžší zkouška z matematiky.

Didaktické testy organizuje příspěvková organizace ministerstva školství Cermat. Dříve měla na starosti i slohové práce a ústní zkoušky, novelou z roku 2020 se ale tyto dvě části přesunuly na úroveň škol. Slohy se začaly psát už od 1. dubna, ústní zkoušky budou od 16. května do 10. června, konkrétní termín určili ředitelé škol.

Cermat: Počet škol s maturitními obory klesá

Věda a školy

V minulém roce se kvůli epidemii covidu povinné slohy a ústní zkoušky z jazyků mimořádně nekonaly.

Neustálý pokles obliby matematiky

Dlouhodobým trendem u státní maturity zůstává pokles obliby matematiky. Přihlášených u ní letos ubylo meziročně o asi dva procentní body.

Zájem o maturitu z matematiky opět poklesl

Věda a školy

V roce 2012 si ji zvolilo 43,9 procenta přihlášených, tedy o téměř 27 procentních bodů více než letos. Naopak angličtině dalo přednost před deseti lety 46,6 procenta maturantů a její popularita vzrostla za dané období o bezmála 34 procentních bodů.

Nejvíce studentů jde tento rok k maturitám v Praze, a to 12 172. Nejméně se jich přihlásilo v Karlovarském kraji: 1481. Kolem 30 procent všech maturantů jsou gymnazisté a zhruba polovina žáci středních odborných škol. Asi sedm procent je z učilišť, přibližně stejný podíl z nástavbového studia a dalších pět procent tvoří studenti lyceí.

Středoškolská unie: Studenti požadují změnu maturit, většina z nich není připravená

Věda a školy

Výsledky testů se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“. Školy dostanou výsledky od Cermatu 15. května a žákům je předají nejpozději o den později, jak sdělil mluvčí Cermatu Marek Lehečka. Analýza výsledků pro veřejnost podle něj bude k dispozici od 8. června.

Malé zlepšení v matematice u přijímaček

Za připomenutí ještě stojí, že uchazeči o studium čtyřletých oborů získali letos u jednotných přijímacích zkoušek v průměru méně bodů v češtině a více bodů v matematice než v roce 2019, kdy se tyto přijímačky konaly ve stejném modelu jako letos. Na víceletých gymnáziích se průměrný počet dosažených bodů zvedl.

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Věda a školy

Ve čtvrtek 28. dubna Cermat výsledky přijímaček předal ředitelům škol. Jak uspěli, se uchazeči dozvědí nejpozději toto pondělí. Nemalá část z nich to věděla už v pátek.

Příslušné testy od Cermatu tvoří alespoň 60 procent (tj. nutné minimum – pozn. red.) celkového hodnocení uchazečů, zbylá kritéria si určí sama škola.

Na maturitní obory se hlásí 1281 uprchlíků z Ukrajiny

Věda a školy

Zkoušky na čtyřleté maturitní obory se konaly 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna. Podle Cermatu se k nim přihlásilo 103 tisíc zájemců o maturitní obory, z toho přibližně 79 600 na čtyřleté obory a zbytek na šestiletá a osmiletá gymnázia.

K přijímacím zkouškám na maturitní obory se navíc přihlásilo rovněž 1281 uprchlíků z Ukrajiny. Naprostá většina z nich se chtěla dostat na čtyřleté obory, 21 jich podalo přihlášky na víceletá gymnázia.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Výběr článků

Načítám