Hlavní obsah

Univerzita Palackého hostí největší sjezd českých historiků

Novinky,

Na půdě Univerzity Palackého (UP) v Olomouci ve středu 13. září začalo 11. profesní setkání českých historiků. Jde o největší setkání historické obce ČR, přijelo více než 800 účastníků. Tři dny se budou věnovat tématům od středověku až po historii 20. století. Poprvé na dané setkání dorazili i prestižní zahraniční hosté, například americká vědkyně Lynn Huntová, jedna z nejznámějších historiček světa.

Foto: Univerzita Palackého - Milada Hronová

Setkání zahájila přednáška americké vědkyně Lynn Huntové.

Článek

„Chtěli jsme uspořádat podobné setkání, jakým je Mezinárodní kongres historických věd. I proto jsme sjezd otevřeli všem oblastem historie, profesionálům i laikům. Ukazujeme tím, že je současné historické bádání pluralitní, že v něm neexistují jen mainstreamová témata. Reakcí na to je nebývalý zájem účastníků,“ uvedla Radmila Švaříčková Slabáková z katedry historie Filozofické fakulty UP.

Poprvé se sjezd českých historiků uskutečnil v roce 1937. V novodobé historii bývá jednou za pět až šest let. Letošní program připravila filozofická fakulta ve spolupráci se Sdružením historiků ČR.

Čechoslovakismus i globální historie

Program tvoří tři hlavní sekce a 80 panelů. Hovoří se o výuce a společenské funkci dějepisu, emigraci a exilu, o paměťových studiích, dějinách umění i sportu. Tři panely se věnují tématu Čechoslovakismu. Do Olomouce přijeli zástupci univerzitních pracovišť, Akademie věd ČR, muzeí, archivů, památkových ústavů i odborníci příbuzných oborů právních či pedagogických.

Na pozvání přijela poprvé do České republiky i americká vědkyně Lynn Huntová. Emeritní profesorka University of California v americkém Los Angeles v úvodní přednášce sjezdu hovořila o postavení historie v postmoderní době, aktuálních historických trendech a takzvané globální historii.

Univerzita připomíná také čtvrteční přednášku Charlese Ingraa, emeritního profesora Purdue University v Indianě, který bude od 19:30 hodin hovořit v kině Metropol o trendech ve zkoumání habsburské monarchie.

„Do Olomouce přijela i řada českých expertů, mezi nimiž je možné potkat historika a pedagoga Jana Kuklíka, který se zabývá právními dějinami. Univerzitní prostory navštívil i Jaroslav Pánek, odborník na české a středoevropské dějiny raného novověku, či historička Milena Lenderová, zabývající se dějinami 19. století, především gender history, dějinami každodennosti a česko-francouzskými kulturními vztahy,“ doplnila Švaříčková Slabáková.

Vzhledem k počtu zájemců se sekce a panely sjezdu konají nejen v prostorách Filozofické fakulty a Uměleckého centra UP, ale i v NH Collection Olomouc Congress a Regionálním centru Olomouc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám