Hlavní obsah

Uherské Hradiště pošle školáky do věznice. Je dlouho prázdná, projde rekonstrukcí

Novinky, ťas, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Zastupitelé Uherského Hradiště schválili koupi objektu bývalé věznice za 16,5 miliónu korun. Podle usnesení město zaplatí polovinu při podpisu kupní smlouvy a zbytek ministerstvu spravedlnosti uhradí v pěti ročních splátkách po 1,65 miliónu Kč v letech 2011 až 2015. Objekt by po rekonstrukci měl sloužit mimo jiné školství, zbytek prostor by se nabízel hlavně pro komerční účely.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osmi milióny korun by na koupi měla radnici přispět uherskohradišťská Nadace Děti-kultura-sport. Město společně se Zlínským krajem chtějí v objektu zřídit mimo jiné muzeum totality. Právě nejméně osmimilionovým příspěvkem třetí osoby nákup zastupitelé podmínili.

Další podmínkou je udělení výjimky ministerstva financí. Ze zákona je totiž možný převod majetku státu nejméně za odhadní cenu, která u objektu někdejší věznice převyšuje 30 miliónů korun. Přestože představitelé Uherského Hradiště koupi schválili, smlouva nakonec nemusí být uzavřena. Nabídku na koupi za 16,5 miliónu Kč městu učinila v březnu ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Stihne vše ještě tato vláda?

Podle starosty Libora Karáska není jisté, zda se vše do sestavení nové vlády stihne. "Riziko tady je. Nemohu stoprocentně garantovat, že se proces stihne. Výjimka se může vyřídit do dvou týdnů, ale i do tří měsíců. Záleží také na tom, jak dlouho se bude sestavovat nová vláda," uvedl v rozpravě Karásek s tím, že ministryně je prý ochotna podepsat smlouvu i v demisi.

Starosta dodal, že rozhodnutí o koupi objektu je odvážné. "Bude to balvan, který jistým způsobem mění priority města," doplnil.

Radnice usiluje o získání objektu dlouhodobě. Naposledy před měsícem nebyl schválen zákon předložený uherskohradišťskými poslanci o jeho bezúplatném převodu do majetku města. Zastupitelé zvažovali i možnost převodu z důvodu veřejného zájmu, který by ale omezil možnosti komerčního nakládání s bývalou věznicí. Město by si tak zúžilo varianty financování oprav a provozu objektu.

Objekt chátrá od roku 1962

Věznice byla postavena na konci 19. století, od roku 1962 je prázdná a postupně chátrá. Město v 90. letech bývalou věznici převedlo na ministerstvo spravedlnosti, které ji chtělo původně přeměnit na vazební věznici a okresní soud. Kromě muzea totality by část prostor bývalé věznice mohla sloužit pro školství, větší část pak ke komerčním účelům. Odhadované náklady na rekonstrukci budovy dosahují až k 500 milionům korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám