Hlavní obsah

U žen podle studie převažují obavy z technických oborů

Brno

Hlavní důvody toho, proč v oboru informačních a komunikačních technologií ženy chybějí, jsou jejich obavy z matematiky a fyziky. Rovněž z výrazně mužského prostředí na technických školách. Samy sebe ale studentky technických oborů považují za technicky zdatné a konkurenceschopné. Vyplývá to z výsledků studie, která vznikla jako součást projektu ADWICE řešeného v centru SIX Vysokého učení technického v Brně.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výsledky průzkumu plynou z odpovědí téměř 700 studentů technických středních a vysokých škol v ČR a Rakousku.

„Jeho výsledky nás někdy docela překvapily. Mimo jiné se ukázalo, že někteří studenti v tomto oboru ani ženy nechtějí a že dokonce i některé dívky a ženy jsou samy skeptické vůči různým náborovým akcím,” uvedla jedna z autorek studie, Lucie Hudcová.

Ženy v technických oborech méně ohrožuje nezaměstnanost

Technologie jsou sice vnímány jako perspektivní, studenti se ale na odborné školy nehrnou. Podle Hudcové je nutné ženy ve studiu technických oborů podpořit.

„Ve společnosti převládají stereotypy, že ženy nerozumějí technice,” uvedla Hudcová. Chybí podle ní i dostatek pozitivních vzorů.

Není výjimečné, že ženy po mateřské ustrnou na stejné pozici a už se nevyvíjejí.
Lucie Hudcová, autorka studie

Odborníci ale tvrdí, že technické obory jsou pro ženy atraktivní.

„Ženy zaměstnané v těchto oborech vydělávají více než ostatní, jsou méně ohroženy nezaměstnaností a jejich práce bývá více časově flexibilní, což je vzhledem k péči o děti a rodinu značná výhoda,” uvedla Hudcová.

Deset procent žen

Studie ukázala, že v technických oborech pracuje zhruba deset procent žen. Zajímají se například o biomedicínu, fyzikální a optické inženýrství nebo kybernetiku a automatizaci. Omezující pro kariéru žen zůstávají podle Hudcové děti.

„Není výjimečné, že ženy po mateřské ustrnou na stejné pozici a už se nevyvíjejí. Doktorandky na mateřské studia často vůbec nedokončí anebo ani nenastoupí do původního oboru,” dodala Hudcová.

Podle Zbyňka Raidy z VUT by se měly ženy v oboru zapojit do vývoje věcí, které používají. „Jedině tak mohou být s těmito věcmi stoprocentně spokojené,” řekl Raida.

Reklama

Související témata:

Související články

Železničáři lákali děti na technické obory

Technicky zaměřené střední školy představila žákům Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na třetím ročníku Student Cupu. Dětem kromě seznámení s možností...

Výběr článků

Načítám