Hlavní obsah

Podle uchazečů o VŠ jsou nejlukrativnější právnické obory

Uchazeči o studium na vysokých školách považují za nejlukrativnější právnické obory. zároveň ale přiznávají, že snazší je najít uplatnění pro absolventy oborů lékařských, technických a IT. Ukázal to průzkum, který při národních srovnávacích zkouškách provedla společnost Scio.

Foto: Profimedia.cz

Právnické obory ale podle mladých lidí zdaleka nejsou ty, kde se nejlépe hledá uplatnění.

Článek

Průzkum se uskutečnil ve třech termínech národních srovnávacích zkoušek letos na jaře. Šestadvacet procent dotázaných považovalo za nejlukrativnější právnické obory. S devatenácti procenty za nimi skončily obory zaměřené na IT a sedmnáct procent dotázaných vidí nejvyšší výdělky v ekonomických oborech.

Humanitní obory jsou na chvostu

Právnické obory ale podle mladých lidí zdaleka nejsou ty, kde se nejlépe hledá uplatnění. Nejvyšší šance zde vidí devět procent respondentů. Pro srovnání u oborů lékařských, technických a IT to bylo mezi 16 a 18 procenty dotázaných. "Na druhé straně spektra jsou obory společenskovědní, humanitní, zemědělské a zdravotně sociální," řekl na tiskové konferenci Štěpán Pudlák ze společnosti Scio.

Na medicínu a techniku se cítí málokdo

Dvě třetiny respondentů připustily, že existuje obor, který by rády studovaly, ale nemají na to dostatečné schopnosti. Bezmála čtvrtina z nich uvedla, že jde o obory lékařské. Relativně často si také uchazeči o VŠ nevěřili na technické obory.

Národní srovnávací zkoušky jsou na řadě vysokých škol v Česku i na Slovensku součástí přijímacího řízení. Dvě třetiny lidí, kteří se zúčastnili tohoto průzkumu, se na VŠ hlásí přímo ze střední školy. Čtrnáct procent se hlásilo z jiné VŠ a dvanáct procent ze zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám