Hlavní obsah

U ISS zakotvila ruská nákladní loď, astronautům dovezla palivo, ovoce i párky

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v sobotu v 7:12 SELČ zakotvila ruská zásobovací loď Progress MS-14, která aktuálně tříčlenné posádce přivezla více než dvě tuny materiálu. K cíli dorazila zhruba tři a půl hodiny po startu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, který podle agentury Reuters proběhl ve 3:50 našeho času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K ISS odstartovala zásobovací loď, astronautům dovezla mimo jiné i párky Video: Reuters

 
Článek

Progress MS-14 na oběžnou dráhu Země vynesla raketa Sojuz, vesmírný kamion pak na ISS zadokoval u ruského servisního modulu Zvezda. Loď kosmonautům podle ruské tiskové agentury TASS dovezla kyslík, palivo, vodu, potraviny včetně pomerančů, grapefruitů a párků, léky a vědecké náčiní.

Na ISS se dostala také památeční připomínka 75. výročí vítězství Sovětského svazu nad hitlerovským Německem, napsala agentura DPA. Rusové mohli korporaci Roskosmos posílat jména a fotky svých příbuzných, kteří zemřeli za 2. světové války. Data nyní raketa, podle agentury Reuters neoficiálně překřtěná na „Vítěznou”, vynesla do kosmu.

V prosinci Progress shoří

Kvůli současné koronavirové krizi byla loď i s nákladem před startem důkladně vydezinfikována. K orbitálnímu komplexu by Progress MS-14 měl zůstat připojený více než sedm měsíců, tedy do prosince, kdy se má odpojit a následně shořet v zemské atmosféře.

Bude to divné, tvrdí astronaut, který v dubnu „upláchne” ze Země na ISS

Koronavirus

Na stanici v současné době pracuje tříčlenná posádka, tvoří ji Rusové Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a Američan Chris Cassidy, kteří na ISS přiletěli na začátku dubna. Američané Jessica Meirová a Andrew Morgan a Rus Oleg Skripočka se v kabině kosmické lodi Sojuz MS-15 vrátili na Zemi minulý pátek.

Z ISS se na Zemi vrátili dva Američané a jeden Rus

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám