Hlavní obsah

Trosky čínské rakety nekontrolovaně dopadly do moře u Filipín. Předtím ozářily oblohu

Peking

Fragmenty čínské rakety Dlouhý pochod 5B, která nekontrolovaně sestupovala k Zemi, vstoupily do atmosféry a bezpečně dopadly v sobotu do moře. Podle údajů americké a čínské vesmírné agentury je dopadová plocha v Suluském moři poblíž Filipín, informoval server Space News.

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky čínské rakety Dlouhý pochod 5B zářily na nebi jako kometaVideo: AP

 
Článek

Lidé v Malajsii sledovali padající svítící objekty a zveřejňovali videa na sociálních sítích. Zánik raketového stupně je vidět i na úvodním videu tohoto článku.

Velitelství amerických vesmírných sil na Twitteru oznámilo, že trosky vstoupily do atmosféry přibližně v 18:45 SELČ.

Indičtí vesničané našli trosky, které zřejmě pocházejí z čínské rakety

Věda a školy

Čínská agentura pro lety do vesmíru o několik minut později oznámila, že oblast dopadu trosek je na 119 stupních východní délky a 9,1 stupně severní šířky poblíž ostrova Palawan na západě Filipín.

„Čínská agentura pro pilotované kosmické lety CMSA potvrdila zánik centrálního stupně nosné rakety. Podle této zprávy dopadly trosky okolo 18:55 SELČ do Suluského moře jihovýchodně od filipínského ostrova Palawan,“ shrnul na Twitteru odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Kritika od NASA

Americká vesmírná agentura NASA kritizovala přístup Číny ke sdílení informací o dopadu trosek.

„Všechny země, které využívají vesmír, by měly dodržovat zavedené osvědčené postupy a snažit se sdílet tento typ informací předem, aby bylo možné spolehlivě předpovědět potenciální riziko dopadu trosek, zejména u těžkých nosných prostředků, jako je Dlouhý pochod 5B, které s sebou nesou značné riziko ztrát na životech a majetku. Takový postup má zásadní význam pro odpovědné využívání vesmíru a zajištění bezpečnosti lidí zde na Zemi,“ uvedl v sobotním prohlášení šéf NASA Bill Nelson.

Čína může plánovat vojenské ovládnutí Měsíce, tvrdí NASA. Pomluva, reaguje Peking

Věda a školy

Raketu Dlouhý pochod 5B vypustila Čína v neděli 24. července, aby dopravila na nově budovanou čínskou vesmírnou stanici laboratorní modul. Byl to třetí let nejsilnější čínské rakety od premiérového startu v roce 2020.

U budované čínské kosmické stanice přistála laboratoř Hledání nebes

Věda a školy

Stejně jako v předchozích dvou případech, hlavní stupeň rakety – který je 30 metrů dlouhý a váží 22 tun – padá po splnění svého úkolu neřízeně k Zemi.

Na Zemi se o víkendu zřítí trosky čínské rakety

Věda a školy

Minulý týden ve čtvrtek varovala Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA), že by trosky mohly zasáhnout i vzdušný prostor nad jižní Evropou.

Reklama

Výběr článků

Načítám