Hlavní obsah

Technické obory VŠ loni poprvé studovalo méně lidí než zdravotnické, oznámil ČSÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Studentů technických oborů na vysokých školách uplynulé desetiletí setrvale ubývalo a loni je poprvé v historii studovalo méně lidí než obory zdravotnické. Před 20 lety byl přitom počet studentů technických oborů proti studentům těch zdravotnických téměř trojnásobný. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: VUT

Budova Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně na ilustračním snímku

Článek

Statistiku týkající se vysokoškoláků úřad zveřejnil i na svém webu.

Vysoké školy loni navštěvovalo 304 100 studentů, meziročně asi o 4000 více a proti počátku tohoto století přibližně o 100 tisíc více.

Cermat: Počet škol s maturitními obory klesá

Věda a školy

Podle ČSÚ počet studentů vysokých škol od roku 2001 postupně a výrazně stoupal až do roku 2010, kdy se téměř zdvojnásobil. Do roku 2019 pak vysokoškoláků ubylo o 27 procent na 289 tisíc.

V uplynulých dvou letech jich začalo opět přibývat, uvedli statistici a dodali, že pokles počtu studujících na VŠ mezi lety 2010 a 2019 se týkal jen českých studentů a ovlivnil ho demografický vývoj.

Nejvíce studentů: obchod, administrativa a právo

Co se týká jednotlivých VŠ oborů, bylo loni nejvíce lidí, téměř 63 tisíc, zapsáno ke studiu vztahujícímu se k obchodu, administrativě a právu, naopak nejnižší zájem byl o zemědělství, lesnictví, rybářství a veterinářství, které studovalo zhruba 12 tisíc lidí.

Mendelova univerzita má problémy kvůli doktorandům, hrozí omezení akreditace

Věda a školy

Za uplynulých 20 let nejvýrazněji vzrostl zájem o studium informačních a komunikačních technologií. Počet jejich studentů se ztrojnásobil. Téměř 2,8krát pak přibylo vysokoškoláků studujících obory zaměřené na služby.

Vyšší počet studentů zaznamenaly i ostatní obory s výjimkou technických věd, výroby a stavebnictví, které loni studovalo o čtvrtinu méně studentů než v roce 2001, zhruba 38 500. Vedle toho zdravotní a sociální péči loni studovalo 39 400 lidí, o 122 procent více než před 20 lety.

Staň se na den vědkyní. Akce přilákala na ČVUT rekordní počet středoškolaček

Věda a školy

Vendula Kašparová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ doplnila, že studentů technických věd, výroby a stavebnictví každoročně ubývalo v uplynulých deseti letech, přičemž loni jich proti roku 2010 bylo o 40 procent méně.

„V minulém roce tak poprvé zaznamenaly technické obory nižší počet studentů než obory zdravotnické,“ konstatovala.

Podle ČSÚ např. v roce 1980 absolvovalo technické vědy na českých vysokých školách 6500 studentů – oproti zhruba 2000 absolventům lékařských věd a nauk. O 10 let dříve byl tento poměr zhruba 4000 ku 1000 ve prospěch technických věd.

Převažují ženy, přibývají i cizinci

Mezi vysokoškoláky podle ČSÚ od roku 2004 převažují ženy a v posledních třech letech jich studuje na VŠ o čtvrtinu více než mužů. Loni bylo mezi studujícími VŠ kolem 169 tisíc žen a 135 tisíc mužů.

Podobně jako přibývá studentek VŠ, zvyšuje se i počet cizinců na vysokých školách v Česku. Před 20 lety jich bylo v tuzemsku zhruba 10 tisíc, zatímco loni některou z vysokých škol studovalo 52 109 cizinců.

Nejméně čtvrtina absolventů medicíny každoročně nenastoupí do českého zdravotnictví

Věda a školy

Nejvyšší podíl mezi zahraničními studenty českých univerzit dlouhodobě tvoří Slováci, kterých bylo loni 20 914. S odstupem následovali studenti z Ruska, kterých bylo 16 procent, a z Ukrajiny, jichž loni bylo mezi vysokoškoláky v ČR devět procent.

V dalších letech lze vzhledem k politické situaci podle statistiků očekávat úbytek počtu ruských studentů, a naopak vyšší počet ukrajinských studentů.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Výběr článků

Načítám