Hlavní obsah

Tajemní pralidé z jeskyně Blombos předběhli zbytek světa o 55 tisíc let

Novinky, pst

Jihoafrickou jeskyni Blombos obývali před 75 tisíci lety lidé, kteří svými způsoby výroby pazourkových zbraní nebo ozdob předběhli ostatní. Podle vědců, kteří o svém objevu informovali v pátek, představovala místní tlupa moderních lidí hi-tech civilizaci ve srovnání s ostatními dosud nalezenými.

Foto: Profimedia.cz

Rytina v kameni, stará 75 000 let, je jedním z nálezů z jeskyně Blombos. Ty dokazují, že místní lidé předběhli o desítky tisíce let jiné lidské tlupy.

Článek

Vedoucí výzkumu Vincent Mourre tvrdí, že na místě nálezu, je řada jasných důkazů, že zdejší obyvatelé používali metodu štípání kamene, která je jinde poprvé doložena až o 55 tisíc let později. O výzkumu informuje nové vydání časopisu Science.

Dávný výrobce nejprve prvním úderem kladivu podobným nástrojem rozštípl vhodný kámen a následně jej pomalu tvaroval - třeba do podoby velmi ostrého nože. Podle vědců, není zcela jasné, jak mohli lidé právě v této jeskyni o tolik let předstihnout jiné lidské tlupy.

Je však možné, že právě zdejší populace stála u počátku pravěké technologické revoluce, která jejím potomkům poskytla výhodu. Na základě ní mohli účinněji lovit a s pronásledováním migrující zvěře se šířit do všech koutů světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám