Hlavní obsah

Svrčinová: Testování v předvánočním týdnu bude ve školách jen v pondělí

Praha

Testování dětí ve školách se uskuteční v předvánočním týdnu pouze v pondělí 20. prosince. V dalších dnech bude případně doplněno testy v ohniscích nákazy na základě rozhodnutí krajských hygienických stanic. Na čtvrteční online tiskové konferenci to uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připomněl, že každé pozitivně testované dítě musí jít ještě na potvrzující PCR test. Podle něj je testování v pondělí lepší variantou, při pozdějším testování by rodiče museli s dětmi na PCR test na Štědrý den nebo o vánočních svátcích.

Že se testování dětí před Vánocemi nebude konat v poslední den výuky ve středu 22. prosince, ale v pondělí jako obvykle, už v minulých dnech připustil ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO). Zdůvodnil to dlouhými čekacími lhůtami na potvrzující PCR testy v některých regionech.

Plaga uvedl, že by o termínu testování měla v pondělí rozhodnout vláda. Vojtěch ale řekl, že neví o tom, že by kabinet měl věc projednávat.

Dušek: Nákaza se nešíří víc mezi dětmi, je jen snazší je zachytit

Domácí

Podle Svrčinové vzešlo rozhodnutí z jednání s ministerstvem školství, které se uskutečnilo v minulých dnech. V pondělí 20. prosince tedy podle hlavní hygieničky bude plošné testování, které může na základě rozhodnutí krajských hygieniků doplnit testování v ohnisku nákazy.

Tento systém už podle ní funguje kupříkladu v Libereckém, Královéhradeckém a Moravskoslezské kraji. Liberecký kraj má podle ní připravené mobilní týmy, které doplňující testování mohou ve školách udělat.

Plaga napsal ředitelům škol. Opatření rozdělují společnost, připustil

Věda a školy

Svrčinová také řekla, že ministerstvo připravuje nové technické řešení vydávání žádanek na potvrzující PCR test pro pozitivně testované děti ve školách. Nyní musí žádanku vystavit praktický lékař dětí nebo hygienik. Nově by vše mělo jít automaticky přes pracovníky v externích call centrech.

(Ne)prodloužení vánočních prázdnin

Vánoční prázdniny mají podle harmonogramu začít 23. prosince. Nastupující vláda koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN ve svém návrhu opatření proti epidemii covidu-19 uvedla, že by výuka před Vánocemi měla skončit už v pátek 17. prosince. Plaga to odmítl, protože podle něj nemá smysl zavírat školy bez omezení setkávání lidí i jinde.

Kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) jeho názor akceptoval s tím, že mu Plaga přislíbil, že se děti před odchodem na prázdniny otestují na covid-19. Např. hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) ale právě také vyjádřil obavy, zda se pak pozitivní antigenní testy stihnou ověřit metodou PCR.

Část dětí se zřejmě delších vánočních prázdnin dočká

Domácí

Nicméně navzdory odmítavému stanovisku MŠMT se minimálně část žáků prodloužení vánočních prázdnin dočká. Někteří ředitelé škol totiž prodlouží volno před vánočními svátky vyhlášením ředitelského volna.

Reklama

Související články

Učitelé už třetí dávku mají, zní ze škol

Přesné statistiky neexistují, ale podle odhadů lidí z terénu drtivá většina kantorů už naočkovaná je, a to i třetí dávkou. K povinnému očkování pedagogů se...

Výběr článků

Načítám