Hlavní obsah

Část dětí se zřejmě delších vánočních prázdnin dočká

Minimálně část žáků se prodloužení vánočních prázdnin dočká. Někteří ředitelé škol prodlouží volno před vánočními svátky vyhlášením ředitelského volna. Ministerstvo školství delší vánoční prázdniny, o nichž se v souvislosti s utlumením epidemie covidu hovořilo, odmítlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na neprodlužování vánočních prázdnin se už dříve dohodli končící ministr Robert Plaga (za ANO) a jeho pravděpodobný nástupce Petr Gazdík (STAN). Prázdniny by tak měly začít ve čtvrtek 23. prosince.

V pondělí ale liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) opět navrhl, aby děti šly do školy naposledy v pátek 17. prosince.

Ke zmírnění epidemie by prodloužení prázdnin mohlo přispět podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) nebo olomouckého hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN).

Školské odbory: Chceme delší vánoční prázdniny a testování očkovaných

Věda a školy

Část ředitelů nicméně naráží na to, že ředitelské volno vyhlašovali již k prodloužení podzimních prázdnin a další nemají k dispozici. Na to vánoční by potřebovali tři dny. Každý ředitel disponuje ze zákona ve školním roce pěti dny ředitelského volna.

Další ředitelé pak nechtějí způsobovat komplikace rodičům menších dětí, pro něž by bylo třeba hlídání.

Neshodnou se ani hejtmani

Například hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS) nepovažuje prodloužení vánočních prázdnin za vhodný krok.

„Pokud děti nebudou chodit do školy, půjdou ty menší s největší pravděpodobností k babičkám a dědečkům a pak bych se obával následné větší zátěže onemocnění u seniorů. Větší děti, které už mohou být samy doma, se budou scházet u toho z nich, kdo zrovna nebude mít rodiče doma, nebo se shlukovat někde jinde,” řekl Červíček.

Vánoční prázdniny se prodlužovat nebudou

Domácí

Středočeský kraj by uvítal, kdyby v této otázce byla shoda expertů.

„Považujeme za optimální, aby nad případným prodloužením vánočních prázdnin panovala shoda jak mezi odborníky z oblasti epidemiologie, tak z oblasti školství,” uvedl mluvčí hejtmanství David Šíma.

Podle ředitelů některých škol na Vysočině má ředitelské volno sloužit k jiným mimořádným událostem, o postupu při pandemii by měly rozhodovat hygienické stanice.

V Ústeckém kraji bude rozhodnutí o prodloužení vánočních prázdnin pouze na ředitelích škol.

Žádné doporučení nebude dávat kraj ani města. Situace ohledně nakažených dětí a učitelů se liší škola od školy. Někde už neměli v pondělí žádné záchyty pozitivně testovaných žáků.

Plaga napsal ředitelům škol. Opatření rozdělují společnost, připustil

Věda a školy

V hlavním městě budou mít delší volno například žáci navštěvující většinu základních škol v Praze 8. Osmá městská část zřizuje 15 základních škol, většina z nich bude od pondělí 20. prosince zavřená.

Pro žáky prvního stupně budou otevřené družiny, ale školní jídelny a kuchyně v provozu nebudou. Naproti tomu ředitelé v Praze 6, s výjimkou ZŠ Jana Amose Komenského, mimořádné ředitelské volno před Vánoci udělovat nebudou.

Ve středních Čechách, třeba v Příbrami, zatím školy ředitelská volna nevyhlásily, procento nakažených žáků je tam podle místostarostky Zorky Brožíkové (ANO) nízké.

V Plzni se dosud rozhodly prodloužit vánoční prázdniny tři z 26 základních škol, které patří městu.

Některé základní školy budou rozhodovat o ředitelském volnu na 20. až 22. prosince podle epidemické situace na konkrétní škole. Plzeňský kraj uvedl, že není v jeho kompetenci, aby nařídil školám prodloužení vánočních prázdnin.

Učitelé už třetí dávku mají, zní ze škol

Koronavirus

Na jižní Moravě budou mít děti volno 20. až 22. prosince například v šesti školách, jejichž zřizovatelem je městská část Brno-střed, nebo ve školách ve Znojmě.

V Pardubickém kraji budou mít delší prázdniny děti v Chrudimi a částečně ve Svitavách, naopak pardubické školy volno dávat nebudou.

Největší jihočeská města zatím školám prodloužení zimních prázdnin doporučovat nebudou, rozhodnutí nechají na nich.

V Karlovarském kraji a na Vysočině základní školy prodloužení vánočních prázdnin většinou neplánují.

Ve Zlínském kraji žádná škola, kterou hejtmanství zřizuje, zatím ředitelské volno nenahlásila. V Olomouckém kraji někteří ředitelé už předvánoční volno vyhlásili, další to odmítají. Argumentují i tím, že křivka nákaz se už snižuje.

Anketa

Měly by mít děti delší vánoční prázniny?
Ano
61,4 %
Ne
38,6 %
Celkem hlasovalo 17572 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám