Hlavní obsah

Superúplněk si podmanil noční oblohu

Novinky,

Zajímavý nebeský úkaz si připravil 9. březen. V pondělí mohli být lidé svědky tzv. superúplňku, kdy je Měsíc k naší planetě o něco blíže než obvykle a vypadá jasnější i větší. Zdaleka ne všude v Česku byly optimální podmínky pro pozorování, agentura AP ale nabízí video s působivým jevem, který byl vidět na noční obloze nad egyptskou Káhirou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Superměsíc nad EgyptemVideo: AP

 
Článek

Podle amerického vesmírného úřadu NASA dochází k fenoménu superúplňku neboli superměsíce tehdy, když se fáze úplňku časově shoduje s nejbližším přístupem Měsíce k Zemi na jeho oběžné dráze kolem ní.

Jaká byla podívaná u nás? „Pokud vezmeme časový horizont od 20. hodiny do půlnoci, výborné podmínky díky bezoblačné obloze či malé oblačnosti byly na jihozápadě, západě území, místy ve Středočeském kraji a v Praze. Naopak na Vysočině a na Moravě a ve Slezsku převládala velká oblačnost,“ sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

„Jenže my měli v okolí Prahy hodně mraků, úplněk vycházel dost zakrytý,“ posteskl si Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR v Ondřejově.

„Ani já neuspěl, počasí tentokrát moc nepřálo,“ doplnil pro Novinky astrofotograf Petr Horálek, který běžně kosmické úkazy fotí.

Foto: Zdeněk Bardon

Snímek superúplňku v Rasoškách nedaleko Jaroměře

Štěstí se naopak usmálo například na amatérského astronoma a astrofografa Zdeňka Bardona, který svůj úlovek zaslal Novinkám.

„Snímek superměsíce jsem pořídil na zahradě svého domu v Rasoškách kousek od Jaroměře (Královéhradecký kraj) dalekohledem a fotoaparátem,“ popsal.

Tři superměsíce za sebou

Letošní jaro každopádně může být velkou potěchou pro ty, kteří rádi sledují obří a jasné úplňky nad horizontem. Od března do května totiž budeme moci pozorovat hned tři superúplňky po sobě.

Jaro superúplňků. Ten nejpůsobivější nastane už za několik týdnů

Věda a školy

První ze tří tedy nastal 9. března, když byl Měsíc vzdálený od Země 357 404 kilometrů. To 8. dubna bude vzdálen ještě o dalších 369 kilometrů méně, bude obíhat Zemi ve vzdálenosti jen 357 035 km. Bude tak naší planetě nejblíže od loňského února a pokud vyjde počasí, půjde o nejpůsobivější superúplněk roku.

Květnový superúplněk nastane 7. května, to už bude však Měsíc od nás vzdálen o více než čtyři tisíce kilometrů více, konkrétně 361 184 kilometrů. Běžně se vzdálenost Země - Měsíc udává jako 384 400 km.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám