Hlavní obsah

Studentský projekt opět nabízí možnost vyzkoušet si profesi učitele

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Výluka, umožňující studentům nepedagogických oborů vysokých škol vyzkoušet si učitelskou práci, otevřel na svém webu přihlášky na další sérii takzvaných výluk, tedy výjezdů na základní školy. Jde o jedinečnou možnost vyzkoušet si své pedagogické schopnosti a stát se na pár dní učitelem. Do projektu pro zimní semestr 2017/2018 je možné se registrovat do konce září.

Foto: EDUin

Jana Fryzelková a Sandra Feyglová z projektu Výluka

Článek

Nově oproti předchozím semestrům Výluka rozšiřuje možnosti výběru na výluku v prezenční a distanční formě spolupráce se školami, poprvé se otevírá i pracujícím.

Účastníci obou variant procházejí společným základem: nečeká je jen učení na vybrané ZŠ, ale několik částí přípravy. Pro zájemce o účast i pro širokou veřejnost spolek chystá na 19. září informační setkání ve studentském multifunkčním prostoru Studentská Hybernská v Praze.

Pátého října proběhne iniciační schůzka, na které budou zájemci rozděleni do týmů, v nichž projdou společnou přípravou a následně také absolvují samotnou výluku, což bude týdenní výjezd nebo pravidelné vyučování.

Od 13. do 15. října zájemce čeká společná víkendovka, na níž se budou zamýšlet nad svými motivacemi a nad tím, co si od učení slibují, čeho se obávají a jak jsou připraveni.

Intenzivní týdenní zážitek

Mezi víkendovkou a výlukou studenti zpracovávají pedagogicko-psychologickou teorii, účastní se náslechů na jedné z pražských partnerských ZŠ a nabyté znalosti a zkušenosti konzultují s odborníky. Na přelomu listopadu a prosince pak přichází nejdůležitější část, a to vlastní vyučování.

V prezenční variantě jde o týdenní výjezd do jedné z partnerských základních škol, nacházejících se po celé ČR. Distanční varianta vznikla jako odpověď na zklamané reakce vytížených zájemců o učitelství, pro něž z různých důvodů zkrátka nebylo možné odjet v minulém semestru na týden mimo domov.

„Setkali jsme se s lidmi, kteří by rádi výluku absolvovali, ale bohužel musejí při škole pracovat a takový výjezd nezvládnou. Chtěli jsme tedy přijít s variantou, která by umožnila zapojit se i těmto zájemcům. Rádi bychom k distanční verzi ale přistupovali spíše v krajních případech, intenzivní zážitek z týdenní výluky je volnější variantou nenahraditelný,“ říkají zakladatelky spolku Sandra Feyglová a Jana Fryzelková.

Po společné přípravě se účastníci distanční varianty společně seznámí s učitelským sborem a další části výuky absolvují samostatně na základě domluvy s konkrétními vyučujícími.

Pro pracující je program zpoplatněný

Další novinkou nadcházejících výluk je možnost účasti i pro pracující. Pro ty je nicméně program zpoplatněný.

„Rádi bychom umožnili také zaměstnaným lidem, kteří uvažují o tom, že by v rámci svého oboru učili na školách, aby si takovou zkušeností prošli. Lidé, kteří se v nějakém odvětví déle pohybují, jsou často schopni reflektovat, jaké znalosti nebo úhly pohledu v něm chybí, a přenést je efektivně do výuky,“ dodávají zakladatelky.

Projekt Výluka loni obdržel jednu z cen Eduína za inovace ve vzdělávání. [celá zpráva]

Cílem projektu je zlepšit postavení učitelů ve společnosti. Ti se mají konečně dočkat vyšších platů. Lídři české vládní koalice v pondělí rozhodli o zvýšení tarifů učitelům o 15 procent. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předpokládá, že kabinet nařízení odhlasuje do konce září. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám