Hlavní obsah

Studenti z Brna mají přednáškovou pouť, Francií ujdou 1500 kilometrů

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by univerzity soutěžily v tom, která z nich nabízí nejoriginálnější formu výuky, patrně by vyhrála brněnská Masarykova univerzita. Její tým jedenácti studentů historie umění se právě nyní se svým přednášejícím Ivanem Folettim účastní pěší poutě po středověkých památkách Švýcarska a Francie. Jde o čtyřměsíční výšlap dlouhý 1500 kilometrů.

Foto: archív MU Brno

Ivan Foletti (vlevo) se studentkami při plánování přednáškové poutě po Francii

Článek

Výuka probíhá v terénu nebo v klášterech, v nichž skupinka přespává. Cílem je ukázat studentům světově jedinečné církevní stavby trochu jinak.

„Měli by památky vidět očima středověkých poutníků. Nechceme si na ně hrát. Přesto jde o netradiční výlet do historie. Po dobu naší přednáškové poutě jsme se oddělili od virtuálně zešíleného světa. Komunikace s domovem je téměř nulová,“ sdělil Právu Foletti, který kromě brněnské univerzity přednáší historii umění také ve švýcarském Lausanne.

Středověký poutník vnímal památky jinak

Výuka se věnuje především středověkým církevním památkám. Historikové vědí, že nejen hrady a šibenice, ale také kostely a kláštery tyčící se na kopcích utvářely architektonický ráz evropské středověké krajiny.

Lidé je nyní vnímají zblízka, protože ke všem se přece lze pohodlně dopravit. Jenže středověký poutník je znal úplně jinak. Nejprve se na obzoru ukáže klášter jako malá tečka a pak trvá i několik dní, než k němu studenti doputují.

Foletti se vydal na studijní pouť se svými posluchači koncem března, když vyrazili ze švýcarského Lausanne. Tři týdny putují, přičemž každý den ujdou zhruba třicet kilometrů. Další tři týdny pobývají v některém z klášterů na cestě.

Výuka probíhá nejen při návštěvě těchto staveb, kde na putující čekají se svými přednáškami významní mezinárodní experti na evropský středověk, ale také při zastávkách, když je nutné si v putování trošku odpočinout.

Nácvik na schodech filozofické fakulty

Pokud někdo pokládá historiky umění za knihomoly, je na omylu. Příprava netradičního putování zabrala čtvrt roku. Schodiště filozofické fakulty po tu dobu sloužilo jako posilovna, kde Folettiho tým zoceloval svoji fyzickou kondici běháním do schodů.

Nyní má za sebou přes tisíc kilometrů a čeká jej třítýdenní pobyt v opatství Conques na jihu Francie, kde se zachoval rozsáhlý klášterní komplex. Na trase je i Saint-Benoît-sur-Loire, kde jsou uchovávány relikvie svatého Benedikta (katolický mnich a zakladatel Řádu sv. Benedikta, nejstaršího mnišského řádu západního křesťanství).

Cesta skončí počátkem června na Mont Saint-Michel, ostrově s klášterním areálem, kam míří ročně milión poutníků z celého světa.

Z přednášek odborníků na středověkou Evropu pro brněnské studenty vznikají videozáznamy a z jejich putování dokumentární filmy. Budou zdarma zveřejněny na internetu pro všechny zájemce o historii. Z přednáškové poutě vznikne v budoucnu také kniha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám