Hlavní obsah

Studenti UJAK budou moci na jiné školy přejít až v únoru

– Praha

Studenti speciální pedagogiky na soukromé Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK) nemohou okamžitě přejít na jiné veřejné vysoké školy. Pokračovat ve studiu budou podle ministerstva školství moci pravděpodobně až od února příštího roku. Tehdy začíná letní semestr. Oboru speciální pedagogika ve středu skončila akreditace.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Studenti speciální pedagogiky Univerzity Jana Amose Komenského v sobotu protestovali proti rozhodnutí Akreditační komise o neprodloužení akreditace oboru.

Článek

Se studenty se ve čtvrtek sejde ministryně Kateřina Valachová. Na schůzce je chce informovat o tom, jak chce zajistit, aby mohli dostudovat. Ministerstvo ve čtvrtek uvedlo, že by měla být v říjnu či listopadu vypsána přijímací řízení, po kterých by úspěšní uchazeči mohli nastoupit do škol v letním semestru.

Okamžitý přechod studentů UJAK na veřejné vysoké školy není podle ministerstva možný, což ukázala právní analýza. „Z hlediska zákonných předpisů i organizace celého procesu je prakticky nemožný a týkal by se jen malého počtu studentů UJAK v neučitelském studijním oboru,” uvedlo ministerstvo.

Studenti nechtějí dostudovat jinde

Další studenti, kteří nevyužijí ani možnosti dostudování v některém ze studijních programů akreditovaných na UJAK, ani možnosti nastoupit k dokončení studia v letním semestru, se budou moci přihlásit ke studiu v řádném termínu na příští akademický rok. Celý postup, jak studentům pomoci, by měli děkani pedagogických fakult projednat v příštích dvou dnech.

Speciální pedagogiku na UJAK podle dřívějších informací studuje zhruba 700 studentů, z nichž je většina pedagogů doplňujících si kvalifikaci. Studenti však dosud zastávají jiný názor než ministerstvo školství. Většina chce dostudovat na této soukromé vysoké škole, nechce tak dělat přijímačky a přejít na veřejnou VŠ.

Reklama

Související články

Studenti UJAK mohou dál učit

Studenti pedagogiky na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK), jejichž studijní program do konce září ztratí akreditaci, mohou pokračovat v pedagogické...

Výběr článků

Načítám