Hlavní obsah

Studenti strávili tisíce hodin obnovou mobiliáře kostela

Přes 20 tisíc hodin strávili čeští a němečtí studenti obnovou barokního mobiliáře sakristie brněnského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Výsledek brzy předají do užívání jezuitům. Společný projekt Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně a mnichovského Goering Institutu potrvá do června, kdy se na svá původní místa vrátí i polychromované sošky a obrazy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Obnovou mobiliáře kostela strávili studenti 20 tisíc hodin.

Článek

Mobiliář, který sloužil 270 let, patří k unikátním dokladům úrovně uměleckého řemesla 18. století na Moravě.

Studenti odstraňovali nešetrné zásahy, doplnili chybějící části řezeb nebo vrátili barevnost malbám.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Studenti mimo jiné odstraňovali nešetrné zásahy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Mobiliář sloužil 270 let.

„Náročné bylo takřka nekončící podlepování dýh, ještě komplikované silným poškozením dřevokazným hmyzem a houbami v soklové části. Někdy bylo nutné pracovat s materiálem, který by se při neopatrnosti doslova sypal pod rukama,” řekl Jan Hrdina, vedoucí oboru restaurování nábytku na brněnské škole.

Nález krasopisných textů

Překvapením při restaurování bylo nalezení ukrytých přímluvných lístků ve skříni ze sakristie.

„Malé krasopisné texty budeme teprve podrobně zkoumat. Pravděpodobně sloužily k zachycení přání a modliteb,” uvedl Hrdina.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Česko-německou spolupráci financovalo německé ministerstvo kultury a evropský program Erasmus+. Projekt byl pro studenty přínosem.

„Jde o zajímavou práci na úžasném barokním kusu nábytku, na kterou bychom jinak jako mladí restaurátoři nenarazili,” vyzdvihl student restaurování Lukáš Janoušek.

Projektu se za dva roky zúčastnilo téměř sto studentů. Vedení obou škol nevylučuje, že by spolupráce mohla pokračovat i v dalších letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám