Hlavní obsah

Studenti matematiky válčí v Ostravě

– Ostrava

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity (OU) hostí od středy 27. března do soboty 30. března nejlepší studenty matematiky. Své znalosti porovnávají na 29. ročníku Mezinárodní matematické soutěže Vojtěcha Jarníka, která je podle OU nejstarším matematickým kláním pro studenty VŠ v Evropské unii. Na tamní katedru matematiky přijeli nejen studenti z 37 vysokých škol v Česku i zahraničí, ale i z ostravského Wichterlova gymnázia.

Foto: archiv OU

Z minulých ročníků matematické soutěže

Článek

„Naše soutěž má za ty roky dost velký zvuk. Sjíždějí se k nám soutěžící z celé Evropy a stále častěji také z dalších koutů světa,” uvedl vedoucí katedry matematiky Jan Šustek.

Foto: archiv OU

Ceny pro vítěze matematické soutěže

Soutěžící ve dvou věkových kategoriích mají tradičně řešit čtyři matematické úlohy, které vyberou porotci ze zaslaných návrhů od jednotlivých zúčastněných univerzit.

„Porotci musejí zadání v angličtině doladit natolik, aby bylo všechno jasné a nedošlo k nějakému nedorozumění. Zároveň se snaží příklady namixovat od těžkých a středně těžkých úloh až po nějakou lehčí. Potřebujeme samozřejmě najít toho nejlepšího, ale zároveň chceme, aby si studenti počítání užili a neodjížděli z Ostravy naštvaní a bez bodu,” poznamenal Šustek.

Soutěžním dnem bude pátek

Přímo soutěžním dnem bude pátek 29. března, výsledky budou vyhlášeny v sobotu. Na účastníky akce čeká i další program v podobě přednášky uznávaných matematiků – Pawla Gladkého z Katovic a Viléma Nováka z OU.

Foto: archiv OU

Z minulých ročníků matematické soutěže

Mezinárodní matematickou soutěž Vojtěcha Jarníka v roce 1991 založil profesor Jaroslav Hančl, který tak navázal na dřívější tradici již neexistující mezinárodní soutěže ISTAM. I díky zachované kontinuitě je dnes ostravské klání nejstarší matematickou soutěží pro studenty vysokých škol v Evropské unii.

Vojtěch Jarník (1887 až 1970) vystudoval matematiku a fyziku na Karlově univerzitě v Praze. Hlavním tématem jeho výzkumu byla teorie čísel. Projevoval zájem o historii matematiky a věnoval se studiu díla českého, německy hovořícího matematika Bernarda Bolzana (1781 až 1848). Jarník byl rovněž předsedou matematicko-fyzikální sekce Československé akademie věd.

Ostravská univerzita chystá i kariérní den

Kromě zmíněného matematického zápolení plánuje OU uspořádat svůj první kariérní den – určený svým posluchačům i absolventům. Připravuje jej univerzitní Poradenské centrum na úterý 14. května od 9:00 do 15:00 v aule OU v Českobratrské ulici v centru Ostravy.

„Akce chce zájemcům nabídnout informace o pracovních místech, výběrových řízeních, možnostech stáží i plných či zkrácených úvazcích, ale mohou na ní najít třeba i inspiraci pro témata svých bakalářských a diplomových prací,” přiblížil mluvčí školy Adam Soustružník.

Pro návštěvníky bude nachystán různorodý program, který nabídne například jazykové testování, motivační přednášky, možnost nechat si zkontrolovat životopis, vyzkoušet pohovory nanečisto nebo si nechat udělat profesionální portrétní fotografii.

Reklama

Související články

V Ostravě bude unikátní technické lyceum

Už příští rok v září by se v Moravskoslezském kraji mohla otevřít zbrusu nová střední škola. Jde o technickou a podnikatelskou akademii pro středoškoláky,...

Výběr článků

Načítám