Hlavní obsah

Středoškolačky čeká na ČVUT letní IT škola

Novinky,

V týdnu od 21. do 25. srpna se na půdě ČVUT v Praze sejdou dívky z celé republiky ve věku 14 až 19 let. Tyto středoškolské studentky se budou věnovat programování, kódování a vytváření vlastního blogu, webu či her. Týden letní IT školy již třetím rokem univerzita organizuje ve spolupráci s neziskovou organizací Czechitas. Snaží se ukázat, že IT není jen klučičí doménou.

Foto: ČVUT

Letní IT škola pro dívky na ČVUT

Článek

Program je určen pro úplné začátečnice bez předchozí zkušenosti s IT.

„Během letní školy se dívky seznámí se základy různých IT disciplín, získají vztah k informatice, což jim může pomoci v rozhodování, jakému oboru se budou věnovat po ukončení střední školy. Rádi bychom, aby pro sebe objevily možnost dalšího studia na technické univerzitě a tím směřovaly svoji kariéru do některého z technických oborů, v tomto případě do IT,“ uvedla koordinátorka projektu Ilona Prausová z Rektorátu ČVUT.

Nevelké procento studentek IT oborů

Aktuálně studuje IT obory 14,4 procenta studentek z celkového počtu studentů na Fakultě informačních technologií ČVUT, na fakultě elektrotechnické je to 15 procent.

Většina seminářů a kurzů probíhá v učebnách fakulty informačních technologií v pražských v Dejvicích, jeden den s roboty z lega pak účastnice stráví na fakultě elektrotechnické v Praze na Karlově náměstí. Program doplní exkurze, například do vědecko-výzkumných laboratoří, kde se setkají s vyučujícími, které v oboru IT působí.

„Společně se sdružením Czechitas navazujeme na předchozí dva úspěšné ročníky a věříme, že i letos se bude studentkám program líbit a že odjedou s pocitem, že IT je pro ně to pravé,“ dodala Prausová.

Motivování dívek ke studiu techniky se prostřednictvím projektu Holky, pozor! věnuje ČVUT již více než šest let. Láká na exkurze, soutěže, přednášky a akce, jako je právě tato letní škola.

K partnerům patří mimo jiné společnost Microsoft, která mívá vždy na místě své vývojáře.

Reklama

Související témata:

Související články

Na ČVUT se utkali roboti z lega

Na půdě ČVUT v Praze v pátek soutěžili roboti sestavení z lega, respektive jejich tvůrci. V „Robosoutěži“ se utkalo 80 týmů složených z žáků druhých stupňů...

Výběr článků

Načítám