Hlavní obsah

Sonda Solar Orbiter se rekordně přibližuje ke Slunci. Poslala detailní snímky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská sonda Solar Orbiter se v sobotu 26. března přiblížila ke Slunci na dosud nejkratší vzdálenost 48 milionů kilometrů. Nedlouho předtím, 7. března ze vzdálenosti zhruba 75 milionů km od Slunce, pořídily její aparáty detailní snímky povrchu hvězdy, které nyní zveřejnila Evropská kosmická agentura (ESA).

Foto: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)

Výsledný detailní snímek Slunce ze 7. března

Článek

ESA společně s americkým vesmírným úřadem NASA sondu před dvěma lety na misi vyslala. Tak blízko centru Sluneční soustavy jako Solar Orbiter se nikdy předtím žádná jiná sonda nedostala. Můžeme se tedy těšit na další působivé obrázky.

Sonda Solar Orbiter naposledy proletí kolem Země a už se nikdy nevrátí

Věda a školy

Ty zatím nejnovější fotografie Slunce – pořízené tehdy, když sonda procházela na své dráze přesně mezi Zemí a Sluncem – zveřejnila ESA na svém webu i na Twitteru a vyzvala všechny, aby si užili neskutečné detaily, které přístroje zachytily.

V říjnu bude od Slunce 42 milionů km

Solar Orbiter se po dva roky dlouhém letu dostal do bodu, který se nachází asi v jedné třetině vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem, uvedl web EarthSky.

Nyní se sonda bude pohybovat po eliptické oběžné dráze, která se nebude příliš měnit a do bodu nejbližšího ke Slunci, tzv. perihélia neboli přísluní, se dostane každých šest měsíců. Při příštím průletu v říjnu se podle agentury DPA dostane ke Slunci na vzdálenost 42 milionů kilometrů.

Sonda Solar Orbiter zachytila Venušinu záři

Věda a školy

Sonda, jež váží 1,8 tuny, nese přístroje, které mají zkoumat sluneční aktivitu, erupce a zjišťovat, co způsobuje sluneční vítr a jak vzniká koronální magnetické pole. Má také pořídit první snímky slunečních pólů.

„Kolegové nás zklamali.“ Roskosmos použije rakety pro evropské projekty k vynesení ruských družic

Válka na Ukrajině

Nese 10 přístrojů, na přípravě čtyř z nich se podílely i týmy českých vědců a inženýrů. V Česku vznikla např. zrcadla pro teleskop METIS, který je určen k pozorování a spektroskopii sluneční koróny.

Reklama

Výběr článků

Načítám