Hlavní obsah

Sonda NASA proletěla sluneční korónou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sonda americké vesmírné agentury NASA Parker Solar Probe proletěla vnější atmosférou Slunce, takzvanou korónou. Podle NASA je to poprvé, co se sonda „dotkla“ Slunce.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace průletu sondy Solar Probe sluneční korónuVideo: NASA

 
Článek

Vědci o úspěchu informovali v úterý během zasedání Americké geofyzikální unie. Získané údaje pomohou vědcům objasnit, proč je teplota koróny, dosahující až několika milionů stupňů Celsia, o několik řádů vyšší než teplota kolem 5500 stupňů na povrchu hvězdy.

Sonda ve skutečnosti korónou proletěla již v dubnu během osmého z plánovaných 24 obletů kolem Slunce. Trvalo několik měsíců, než se data k vědcům dostala, a několik dalších jejich ověření. Sonda už mezitím realizovala devátý a desátý průlet.

Český astrofotograf ulovil pro NASA snímek dne: Jediné letošní úplné zatmění Slunce

Věda a školy

Zhruba 7000 kilogramů vážící sonda o velikosti malého auta, chráněná téměř dvanáct centimetrů tlustým karbonovým obalem, musí odolat většímu teplu a radiaci než kterákoli dřívější sonda. Vědci z NASA doufají, že mise, která je naplánována do roku 2025, poskytne informace o tom, proč je koróna mnohonásobně teplejší než povrch Slunce, a lépe tak pochopí fungování hvězd. Údaje by také mohly zpřesnit budoucí předpovědi počasí, píše server deníku Süddeutsche Zeitung.

Sonda pronikla do atmosféry Slunce nejméně třikrát, pohybovala se v ní rychlostí přes 100 kilometrů za vteřinu. První z průniků trval přibližně pět hodin, píše The Guardian.

Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory

Průlet sondy sluneční korónou.

Monumentální okamžik

Manažer NASA Thomas Zurbuchen hovořil o „monumentálním okamžiku“ a „pozoruhodném úspěchu“. „Tento milník nám umožní nejen hlubší vhled do vzniku Slunce a jeho vlivu na sluneční soustavu, ale vše, co se dozvíme o naší vlastní hvězdě, nás také poučí o hvězdách ve zbytku vesmíru.“

Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Animace přiblížení sondy ke Slunci.

Sonda se vydala ke Slunci z floridského mysu Canaveral v srpnu 2018. Cílem projektu s rozpočtem kolem 1,5 miliardy dolarů (34 miliard korun) je získat nové poznatky o naší hvězdě, které například umožní lépe předpovídat solární bouře, jež mohou ohrozit pozemské rozvodné sítě nebo satelitní navigaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám