Hlavní obsah

Sojuz opožděně vynesl posádku k orbitální stanici

Bajkonur
Aktualizováno

Ruská kosmická loď Sojuz TMA-22 s tříčlennou rusko-americkou posádkou v pondělí ráno v 5:14 SEČ úspěšně odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Spojit se s ní má za dva dny. Start byl o dva měsíce odložen kvůli havárii bezpilotní nákladní lodi Progress, která měla rovněž letět k ISS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start kosmické lodi SojuzVideo: Reuters

 
Článek

Podle informace ruské agentury Roskosmos nosná raketa úspěšně vynesla Sojuz na oběžnou dráhu, kde se má ve středu v 6:33 SEČ spojit s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).

"Byli jsme nervózní víc než kdy jindy," přiznal se v pondělí novinářům po úspěšném startu šéf Roskosmosu Vladimir Popovkin. "Start byl prvním po srpnové havárii a nikdo z členů posádky navíc v sojuzu ještě nikdy neletěl."

Starty všech sojuzů byly po srpnové havárii Progressu pozastaveny. [celá zpráva]

Obnoveny byly až poté, co se podařilo zjistit, že předčasné vypnutí třetího stupně způsobila nečistota v palivovém potrubí, která vedla k přerušení provozu plynového generátoru motoru RD-0110. [celá zpráva]

Starty bez posádek

Před pilotovaným letem Rusko uskutečnilo dva starty sojuzů bez posádek, i když tvrdí, že ani selhání třetího stupně by v případě lodě TMA-22 nemělo fatální následky a posádka by se vrátila na Zemi.

Jako první odstartoval 2. října sojuz se satelitem systému Glonass, 21. října odstartoval další sojuz poprvé z Francouzské Guayany a 30. října byla vynesena z Bajkonuru loď Progress. [celá zpráva]

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Posádku kosmické lodi Sojuz tvoří zleva americký astronaut Daniel Burbank a jeho ruští kolegové Anton Škaplerov a Anatolij Ivanišin.

 ISS nezůstane neobydlena

Teprve po nich vzlétl Sojuz TMA-22 s ruskými nováčky Antonem Škaplerovem a Anatolijem Ivanišinem a se zkušeným americkým astronautem Danielem Burbankem. Ti na ISS vystřídají tříčlennou posádku, kterou tvoří Rus Sergej Volkov, Japonec Satoši Furukawa a Američan Michael Fossum. Ta se má vrátit na Zem 21. listopadu. Burbank a dva Rusové zůstanou na ISS do března.

Pokud by nebyla nová posádka ISS vyslána včas, stanice by musela být dočasně opuštěna. Stalo by se tak poprvé za bezmála 11 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám