Hlavní obsah

Sobotní noc byla o sekundu delší

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní červenec začal o maličko později, než obvykle. Noc ze soboty na neděli byla totiž o jednu sekundu delší. Protože se naše planeta otáčí kolísavě a postupně zpomaluje, vzniká tím odchylka od přesného času měřeného atomovými hodinami. A tu je nutné dorovnat, informoval server dailymail.co.uk. Přidávání vteřiny má přitom řadu příznivců, i odpůrců.

Foto: Profimedia.cz

Atomové hodiny měřící čas na základě oscilací v atomu cesia 133 v Národní fyzikální laboratoři v britském Teddingtonu

Článek

Přesný čas (Coordinated Universal Time – UTC) na Zemi je měřen pomocí atomových hodin. Aby se udržela synchronizace mezi ním a rotací naší planety, musí se čas od času den prodloužit o jednu sekundu. Někdy totiž trvá působením Slunce, Měsíce či přílivu a odlivu, že se Země otočí okolo své osy o několik milisekund dříve nebo později.

Vědci přidávají sekundu navíc zhruba jednou za rok a půl, buď 30. června nebo 31. prosince. A to tehdy, když odchylka dosáhne 0,9 sekundy.  To ale dělá problémy v digitálních systémech zabezpečujících například navigaci, komunikační systémy, ale i finanční služby či letovou kontrolu.

Nyní se proto probírá návrh, aby byl systém přestupných sekund zrušen. Místo toho by se mělo počkat, až rozdíl dosáhne celé hodiny, a následně přidat jednorázově celých 60 minut. K tomu by však docházelo jednou za zhruba 5000 až 6000 let. Problematikou se zabývali letos v lednu odborníci na konferenci v Ženevě. Nebyli však schopni se dohodnout, proto řešení odložili na rok 2015.

Sekunda

-      základní jednotka času.

-      název pochází z latinského „pars minuta secunda“, tj. „druhá malá část“, míní se tím druhé dělení hodiny, přičemž první dělení hodiny se nazývalo „pars minuta prima“, tedy „první malá část“, odtud označení minuta.

-      české slovo vteřina označuje správně jednotku úhlu (šedesátinu úhlové minuty), nikoliv časovou jednotku. Vzniklo až v polovině 19. století podle hypotetického staročeského výrazu „vterý“ (druhý – odtud úterý), které odpovídá ruskému „vtoroj“.

-      k hodnotě sekundy jako výsledku dvojího šedesátinného dělení hodiny dospěli řečtí astronomové. Opírali se přitom o definici hodiny vynalezenou starými Egypťany, kteří ji určili jako jednu dvanáctinu dne nebo noci. Dělitel 60 zase pochází od starých Babylóňanů, kteří používali šedesátkovou číselnou soustavu.

-      v průběhu historie se délka sekundy několikrát přehodnocovala, současná definice atomové sekundy byla přijata v roce 1967 na konferenci pro míry a váhy v Paříži

-      současná definice sekundy: časový interval vymezený 9 192 631 770 kmity elektromagnetického záření, jež vzniká v atomu základního izotopu cesia 133 v klidu při teplotě 0 K při změně jeho energetického stavu mezi hladinami F(3,0) a F(4,0) v nulovém magnetickém poli

Přestupná sekunda byla zavedena v roce 1972.  Od té doby byla na základě měření Mezinárodní služby rotace Země přidána již 24krát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám