Hlavní obsah

Sluneční erupce můžou za dva roky způsobit na Zemi katastrofu

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mohutné sluneční erupce by v roce 2013 mohly vyvolat rozsáhlé výpadky elektrického proudu, přerušení satelitní komunikace a způsobit globální chaos. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) na zrádný astronomický jev upozornil už dříve, v pondělí se v Londýně konala konference britské rady pro energetickou bezpečnost.

Článek

O události informoval Daily Mail. NASA varovala, že prudký nárůst sluneční aktivity a vysoký počet erupcí by mohly za dva roky razantně zvýšit úroveň radiace na Slunci. Následná sluneční bouře by mohla na Zemi vyvolat geomagnetickou bouři, během níž by po dobu až v řádech měsíců docházelo k rozsáhlým zkratům v elektrické síti.

V souvislosti s touto hrozbou varoval britský ministr obrany Liam Fox před zranitelností globální elektrické sítě, na níž je prakticky závislá celá světová infrastruktura.

Slunce prochází 11letým cyklem, během něhož se střídají období klidu a vyšší aktivity. V současnosti hvězda zvolna opouští první stadium a vědci očekávají, že počet a úroveň síly slunečních erupcí a uvolňování magnetické energie dramaticky naroste. Tyto erupce, každá o síle zhruba 100 vodíkových bomb, mohou na Zemi způsobit dvacetkrát větší hospodářskou katastrofu než hurikán Katrina v roce 2005.

Rešením je například odpojení satelitů

Vědci se kvůli otázce ochrany planety před škodlivými vlivy sluneční aktivity sešli už letos v červnu na konferenci ve Washingtonu a stejný problém byl probírán už před dvěma lety Národní akademií věd, jež vydala zprávu týkající se sociálních a ekonomických dopadů astronomických jevů na Zemi.

Zpráva zahrnovala také otázku úrovně závislosti společnosti 21. století na vysoce moderních a technicky vyspělých systémech. Mezi ně patří inteligentní energetická síť (tzv. Smart Grid - reguluje výrobu a spotřebu elektrické energie v reálném čase), letecká doprava, finanční síť nebo nouzová radiokomunikace - ty všechny mohou být případně napadeny.

Podle vědců mohou být dopady katastrofy do jisté míry zmírněny tím, že na její příchod bude svět připraven. To obnáší například přepnutí satelitů do bezpečnostního módu a dočasné odpojení transformátorů, což je může ochránit před poškozením.

Reklama

Výběr článků

Načítám