Hlavní obsah

Školy budou mít možnost zřídit pro Ukrajince i segregované třídy, navrhuje MŠMT

Praha

Školy asi budou moct vytvářet pro ukrajinské uprchlíky segregované třídy, pokud pro ně nebudou mít dost místa v běžných. Počítá s tím návrh novely zákona o zvláštních pravidlech ve školství kvůli ruské invazi na Ukrajinu, který připravilo ministerstvo školství. O děti v ukrajinských třídách se podle MŠMT i v dalším školním roce budou moct starat pedagogové, kteří nebudou splňovat podmínku znalosti češtiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Výuka by ale měla být podle českých vzdělávacích programů.

Novela má také ministerstvu umožnit v příštím roce pro uprchlíky opět mimořádně upravit termíny a podmínky pro přijímání do škol a ukončování vzdělávání. Platit by měla do konce srpna 2023.

Ředitel by měl povinnost přeřazovat Ukrajince do běžné třídy, jakmile by to bylo možné.

Návrh by se měl projednat ve zrychleném režimu legislativní nouze. Původní zákon s opatřeními pro ukrajinské uprchlíky, který vláda vytvořila v březnu, počítal s platností do konce března 2023. Výjimkou bylo opatření umožňující práci ve školství ukrajinským pedagogům bez znalosti češtiny, které mělo platit do konce letošního srpna. Náklady na integraci uprchlíků do škol od září do prosince odhadoval resort v březnu na 5,9 miliardy Kč.

V září se čeká nápor. Většina ukrajinských dětí zatím do školy nenastoupila

Domácí

Dočasnou ochranu v ČR získalo podle úřadu zatím asi 150 tisíc ukrajinských dětí ve věku tří až 18 let. Tříletí tvoří kolem 5,7 procenta z nich, děti do šesti let 7,1 procenta, do 15 let 24,4 procenta a do 18 let 7,3 procenta.

V současnosti se podle ministerstva nedá předvídat, kolik dalších uprchlíků do ČR přijde, je ale pravděpodobné, že budou nadále přibývat. V některých regionech, zejména v Praze a jejím okolí, Plzni a Brně, kde je běženců hodně, bude proto podle MŠMT proces jejich integrace do škol postupný.

Povinná školní docházka

Zákon by měl nově upřesnit, že uprchlíci musí začít plnit povinnou školní docházku v Česku nejpozději do 90 dnů ode dne poskytnutí dočasné ochrany. Dosavadní předpisy takovou lhůtu nestanovily.

S integrací ukrajinských uprchlíků chce pomoct i nový projekt dětských skupin

Věda a školy

Ředitelé škol by měli Ukrajince přijímat přednostně do běžných tříd s českými dětmi. Pokud by pro běžence nebylo místo, mohla by pro ně škola zřídit i samostatnou třídu. Ministerstvo upozornilo, že tvorba segregovaných tříd zvýší nároky na zajištění výuky personálem i prostory.

Ředitel by i proto měl povinnost přeřazovat Ukrajince do běžné třídy, jakmile by to bylo možné.

Nebude nárok na ukrajinské asistenty

V ukrajinských třídách bude moci nadále působit pedagog, který nesplňuje podmínku znalosti českého jazyka. V běžných českých třídách by pak mohli Ukrajincům pomáhat asistenti pedagoga se znalostí ukrajinštiny. Tito asistenti by měli umět česky natolik, aby se ve škole dokázali domluvit. Ředitel by to měl ověřit rozhovorem.

Nový web nabídne přes 200 tisíc učebnic češtiny pro ukrajinské uprchlíky

Věda a školy

Návrh nepočítá s tím, že by školy měly na zřízení funkce ukrajinského asistenta nárok. Pro financování těchto asistentů by chtělo ministerstvo vytvořit normativ, předpokladem je ale podle úřadu přidání peněz na školství v novele zákona o státním rozpočtu na rok 2022.

Začínají zápisy ukrajinských uprchlíků do škol a školek

Věda a školy

Zákon by měl rovněž určit, že v případě absence po dobu 20 dnů bez omluvení může být Ukrajinec ze školy vyloučen. Měl by pak ještě 15 dnů na zareagování na výzvu. Podle školského zákona činí lhůta do výzvy normálně 60 dnů.

Zvláštní ustanovení pro uprchlíky zdůvodnilo ministerstvo tím, že se často stěhují, aniž by to škole oznámili, a blokují tak místa jiným uchazečům.

Reklama

Výběr článků

Načítám