Hlavní obsah

Konec potupných smluv. Letní vyhazovy kantorů jsou letos výjimkou

Právo, Jiří Mach

Nešvar minulých let se podařilo úspěšně vymýtit. Ještě před pár lety mohli ředitelé škol šetřit na mzdách kantorů tak, že jim sepsali pracovní smlouvu na dobu určitou, a to od září jen do června. Mnohým nezbývalo než na to kývnout a v létě se přihlásit na pracovní úřad. Zákonná úprava však s potupnou praxí zatočila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet školských zaměstnanců evidovaných na úřadu práce sice úderem prázdnin vzrostl, ale ne tak dramaticky, jako tomu bylo celá léta před změnou zákona.

V červnu úřad registroval 2487 zaměstnanců ve školství, v červenci jich bylo 4200. Prázdninový přírůstek nově evidovaných činí dohromady 1721, zatímco v červnu přibylo 357.

„Jde o nízké počty“

„Jsou to nízké počty, když si vezmeme, že učitelů je přes 150 tisíc. Zřejmě se jedná o ty, kteří mají pro podpis takové smlouvy objektivní příčiny. Některým to může takto vyhovovat,“ řekl Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Konkrétní důvody jednotlivých kantorů nezná. „Ale z terénu jsme nezaznamenali, že by se toto zneužívání učitelů ještě odehrávalo,“ dodal.

Například starší učitelé, kterých není v ČR pomálu, se propustkou na prázdniny sice připraví o placenou dovolenou, ale zase nemusí značnou část léta trávit doplňováním vzdělávání nebo jinými mimoškolními úkoly. Jiní se potřebují starat o nemohoucí rodiče. Někdo se zase s ředitelem domluvil o ukončení pracovní smlouvy v červenci a v září nastoupí jinde.

Učitel posílil

Současné statistiky tedy nechávají odboráře v klidu. Byly to odbory, které se proti zavedenému nešvaru postavily. Ještě v roce 2016 přibylo v červenci na podpoře 3136 kantorů. A to byli jen ti, kteří se na úřad práce zapsali. Odbory popisovaly, jak někteří učitelé chodili brigádničit do samoobsluhy, jiní se zase coby v obci známé a respektované osobnosti styděli přijít na úřad nebo se postavit k pultu a zůstali bez prostředků.

Nevýhodné desetiměsíční smlouvy doléhaly tvrdě zejména na mladé pedagogy, kteří nejenže nedosáhli na osobní odměny, ale třeba ani v bance nepochodili s žádostí o hypotéku.

V roce 2015 červencové statistiky svědčily o 3846 nově nezaměstnaných pedagogických pracovnících. V září 2016 vešla v platnost novela, která nařídila ředitelům uzavírat smlouvy na dobu určitou zásadně na 12 měsíců. A čísla šla dolů.

Pedagogů je nedostatek

Navíc učitel už má při vyjednávání o pracovní smlouvě silnější slovo, protože pedagogů je nedostatek. Podle průzkumu ministerstva školství bude od nového školního roku chybět na šest tisíc kantorů.

Podle úřadu práce zaměstnavatelé nabízeli v červenci 3090 míst pro pedagogické pracovníky. „Školy měly zájem hlavně o učitele ve středních školách, konzervatořích a 2. stupních ZŠ (586 míst), učitele 1. stupně ZŠ a učitele jazyků (shodně 481 míst),“ sdělila mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Podle ní patří učitelé mezi ty, kteří nejčastěji využívají některých pobídek úřadu práce. Třeba často využívají příspěvek na dojíždění za zaměstnáním, který je od dubna 2016 ve zkušebním režimu. Žadatelé v jeho rámci pobírají většinou 1500 korun měsíčně na cestování za prací, jehož vzdálenost je nejčastěji mezi 10 a 25 kilometry.

Rovněž se hlásí o jednorázový příspěvek na přestěhování za prací ve výši 50 tisíc korun.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám