Hlavní obsah

Školní jídelna v Praze angažovala kuchaře z pětihvězdičkového hotelu

Právo, cie

S přípravou pokrmů pro všech třináct základních škol v Praze 10 pomáhá kuchař Jiří Faltys, který mj. vařil v pětihvězdičkovém hotelu ve Švýcarsku a na letní olympiádě v Londýně v roce 2012 působil jako šéfkuchař Českého domu. Coby manažer kvality stravování dbá na aktualizaci výrobních postupů a receptur, na školení personálu či sestavování jídelních lístků. Angažovala ho Školní jídelna Praha 10 s cílem zlepšit kulturu stravování žáků a šíření osvěty.

Foto: Praha 10

Jiří Faltys (vlevo) má zlepšit kulturu stravování žáků v Praze 10.

Článek

„Školní stravování je historicky spojeno s desítkami let zažitých stereotypů. My k němu přistupujeme tak, abychom je měnili a přiblížili se současné gastronomické scéně,“ tvrdí Jaroslav Vrtiška, ředitel organizace Školní jídelna Praha 10.

„Gastronomie je poslední dobou velké téma, ale školní stravování zůstává trochu stranou mainstreamu. Tvrdím přitom, že kvalita jídla a jeho vzhled mohou být totožné jako v restauraci,“ míní Faltys. Základ, od kterého se bude vždy odrážet, je kvalitní potravina a výrobní postup.

V Ostravě začal projekt na lepší školní jídelny

Věda a školy

„Není problém nabízet rovněž takzvaná trendová jídla včetně českých, jako jsou například ta známá z food festivalů nebo etnických restaurací, pokud to finanční limity v rámci vyhlášky o školním stravování dovolí,“ pokračuje kuchař, který se už detailně seznámil se všemi jídelnami na desítce a vedl první workshopy pro jejich kuchaře.

Ty budou pokračovat i v novém školním roce. „Gastronomie je dynamicky se rozvíjející obor, seznamovat se s novými trendy je klíčové,“ míní Vrtiška.

Reklama

Výběr článků

Načítám