Hlavní obsah

Šimpanzí mamánci svého postavení nelitují

Právo, JPL

Pozorování šimpanzů ve volné přírodě prováděná známou britskou badatelkou Jane Goodallovou v 60. a 70. letech 20. století potvrdila, že v tlupách zmiňovaných lidoopů vládnou samci. Ukázalo se rovněž, že samice pečují o syny dlouho poté, co je přestanou kojit. Mladí samečci, kteří udržují úzké vztahy s matkami, rostou rychleji, a mají tak větší šanci na přežití.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jakmile ztratí po odstavení matku ještě předtím, než dosáhnou dvanácti let, hůře konkurují ostatním samcům v tlupě a mohou mít problémy s rozmnožováním.

Rachna Reddyová z Harvardovy univerzity v Cambridgi v americkém Massachusetts a Aaron Sandel z Texaské univerzity v Austinu zkoumali vazby mezi šimpanzími matkami a syny v národním parku Kibale v západní Ugandě.

Klimatické změny ohrožují až 40 procent primátů, varuje studie

Věda a školy

Tři roky sledovali samce jak ve věku od devíti do patnácti let, což u geneticky nejbližších příbuzných člověka odpovídá pubertě, tak staré 16 až 20 roků, tedy mladé dospělce.

Návrat do puberty

Na dálku zaznamenávali všechny vzájemné činnosti zvířat, jako je péče o srst, podávání si rukou, poklepávání po rameni, ohlížení se po ostatních členech tlupy a čekání na ně, pomoc ve střetu s jiným šimpanzem nebo sezení vedle sebe. Výsledky terénního výzkumu publikovali v časopise Behavioral Ecology and Sociobiology.

Skutečnost, že mladí dospělí samci trávili s matkami ve srovnání s puberťáky jen třetinu času, až takovým překvapením nebyla.

Šimpanzi si přátele vybírají stejně jako lidé

Koktejl

S dospíváním se šimpanzi začínají toulat na větší vzdálenosti, stávají se nezávislejšími a na rozdíl od výrostků už nevolají matky a neuchylují se k nim po boji s jinými samci pro utěšení a uklidnění.

Ani lidé nejsou jiní

Jakmile se ale mladí dospělí samci náhodou ocitnou v blízkosti matek, začnou se chovat jako v pubertě. Nechávají se opečovávat a matky nadále sledují. Pro mnohé z nich zůstávají jejich rodičky v tlupě nejbližším zvířetem, a nikoli jiní samci, jak by se dalo předpokládat.

Odborníci se domnívají, že pomoc poskytovaná šimpanzími matkami snižuje u jejich synů stres, jemuž jsou v societě, kde vládne přesný společenský žebříček, pravidelně vystaveni.

U opic z Liberce a Olomouce objevili vědci nové bakterie

Věda a školy

Obdobné trvalé vazby bývají běžné i u lidí, když synové opouštějí původní rodinu, aby začali žít vlastním životem. „Nyní, v době epidemie nemoci covid-19, zažíváme na vlastní kůži, jaké to je, když nemůžeme vidět rodiče, kdykoliv bychom chtěli,“ připomíná Reddyová.

Reklama

Související články

Společné sledování videa lidoopy sbližuje

Lidé si vytvářejí vzájemné vztahy mezi sebou při všech společných činnostech, tedy i takových, při nichž nedochází k tělesnému kontaktu. Myslí se tím...

Výběr článků

Načítám