Hlavní obsah

Severní magnetický pól Země se neustále posouvá. Míří na Sibiř

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní magnetický pól Země se posunul od Kanady směrem na Sibiř, od začátku nového tisíciletí jeho pohyb nabírá na rychlosti. Podle nové studie, kterou zveřejnil odborný časopis Nature Geoscience, vědci nyní zřejmě pochopili, proč k tomu dochází.

Severní magnetický pól Země se neustále posouváVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Naše planeta je vlastně jedním velkým magnetem a má svůj vlastní severní a jižní magnetický pól, které ale nesouvisejí s těmi zeměpisnými a ani jim neodpovídají.

Magnetické póly Země na rozdíl od těch geografických mění svou polohu, jelikož planetární magnetické pole vytváří pohyb roztaveného železa a niklu ve vnějším jádru Země.

Tyto proudy tedy podle mezinárodního týmu vědců, kteří pro svoji studii využili data za satelitu Swarm Evropské kosmické agentury (ESA) mapujícího zemské magnetické pole, způsobují pohyb pólu.

Severní magnetický pól je pohybující se místo na Zemi, ze kterého indukční čáry geomagnetického pole směřují svisle vzhůru. Magnetický pól na severní polokouli je vlastně fyzikálně jižní pól – magnetický sever a jih byly totiž definovány podle orientace střelky kompasu; severní pól střelky je tedy přitahován jižním magnetickým pólem. Severní magnetický pól navíc není přesně protilehlý vůči jižnímu, jejich spojnice neprochází středem Země, oba se nacházejí na západní polokouli.

„Rusko vede...“

Je dlouhodobě známo, že severní magnetický pól se pohybuje kolem kanadské části Arktidy, nyní ale míří více na sever ke geografickému severnímu pólu, navíc rychleji než dříve. Proudy se přitom nacházejí mnohem více na jihu, než bylo ohlášeno na prezentaci v USA před dvěma lety, připomíná stanice BBC.

„Tok oslabil kanadský magnetický uzel vzhledem k tomu sibiřskému, což zapříčiňuje, že Rusko vyhrává toto pomyslné podzemní přetahování o severní magnetický pól,“ konstatoval podle agentury Reuters vedoucí autor nové studie Phil Livermore z britské Univerzity v Leedsu.

Severní pól bude do roku 2050 v létě úplně bez ledu

Věda a školy

Tzv. přepólování Země, zmatené kompasy i ptáci, stejně tak třeba polární záře nad Prahou by však zřejmě neměly být minimálně ještě několik staletí aktuální.

Reklama

Související články

Nad Arktidou je rekordní ozonová díra

Vědci z evropské služby Copernicus zaznamenali, že vrstva ozonu nad Arktidou se rekordně ztenčila, nad oblastí severního pólu se tak vytvořila neobvyklá...

Výběr článků

Načítám