Hlavní obsah

Sepětí historie a technologií. V Betlémské kapli předá diplomy robot

Novinky,

Pozoruhodná situace nastane v pátek 22. března od 10 hodin v pražské Betlémské kapli. Na jedné straně se představí přes 600 let stará historie prezentovaná učením Jana Husa, na straně druhé technologie 21. století v podobě humanoidního robota. Půjde o jedinečnou příležitost, kdy si podá ruku učenecká a reformátorská minulost s algoritmickou budoucností – za přítomnosti absolventů Fakulty informačních technologií Českého vysokého učení technického (FIT ČVUT) v Praze.

Foto: ČVUT

Humanoidní robot Pepper, který předá absolventům diplomy. Ilustrační foto

Článek

Humanoidní robot Pepper z Laboratoře inteligentních vestavných systémů FIT ČVUT se stane součástí slavnostního ceremoniálu v Betlémské kapli, kde se zapojí do promocí bakalářských a magisterských absolventů fakulty.

Bylo letitou tradicí, že absolventi při promoci přebírali diplomy z rukou zástupce akademické obce, FIT ale jde dál a poprvé v historii promocí v kapli tímto slavnostním úkonem pověřuje robotického humanoida.

Robot se chystá už od října

Při promoci bude mít robot přibližně 30 sekund na to, aby předal diplom absolventovi, podal si s ním ruku a poblahopřál mu. „Pepper se na promoce připravuje již od října loňského roku,“ prozradil student Martin Rameš, který s ním pracuje.

„Naprogramování trvalo čistého času přibližně týden. Cílem bylo nastavit robota tak, aby požadovaný úkon udělal co nejrychleji, jelikož počítáme se zhruba 70 absolventy,“ vysvětlil.

Dodal, že během programování bylo třeba řešit mnoho problémů, například zhoršené světelné podmínky v kapli. Aby robot rozpoznal, že drží diplom, používá pro to kamery v očích, které však nejsou schopny se přizpůsobit podmínkám jako lidské oko.

„Zjistili jsme také, že Pepper nemá dostatečně silné prsty, aby v nich udržel diplom. Museli jsme jej proto přeprogramovat tak, aby váhu diplomu převzaly paže – a aby se zároveň nepřehřívaly,“ uvedl.

Studenti FIT ČVUT mohou jako jediní v ČR využívat humanoidní roboty Pepper, a to v nově vybavené Laboratoři inteligentních vestavných systémů, která je podle jejího vedoucího Miroslava Skrbka pro ně špičkovým technickým zázemím.

„Naší snahou je vytvářet podmínky pro rozvoj talentovaných studentů a poskytnout jim co nejvíce zkušeností s nejmodernějšími technologiemi,“ uzavřel Skrbek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám