Hlavní obsah

Šéf asociace ředitelů: Povinná docházka půjde v 15členných skupinách jen těžko

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrátky poslanců se znovuzavedením povinné školní docházky v omezeném provozu budí rozpaky. Ředitel Masarykovy ZŠ Praha – Klánovice Michal Černý, šéf Asociace ředitelů základních škol, se domnívá, že školy by nezvládly zajistit povinnou docházku 1. stupně při zachování výuky po 15 dětech. Přijatelná by byla varianta obnovy povinné docházky bez skupinových omezení.

Foto: LAURENT GILLIERON, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Nevím přesně, jak by to mělo vypadat. Pokud by měly být dodrženy 15členné skupiny, tak si to nedokážu představit. Pokud ne, tak bych to přivítal, protože by to řešilo určité problémy spojené s tou dobrovolností,“ řekl Právu Černý.

Jak si konkrétně poslanci znovuzavedení povinné docházky představují, zatím není jasné. Podle zjištění Novinek se o tom začalo mluvit ve chvíli, kdy se začaly řešit problémy kolem ošetřovného, protože při zachování dobrovolnosti není jasné, zda by měl mít rodič doma s dítětem nárok na zvláštní podporu od státu.

Vláda podle informací Novinek uvažuje, že sníží ošetřovné. Cílem je poslat lidi do práce. Tam prý nyní mnozí nechtějí znovu začít chodit, protože raději zůstanou doma s dětmi s 80 procenty platu.

Vláda zvažuje snížení ošetřovného, lidem se prý nechce do práce

Domácí

Korunu spekulacím nasadil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula po pondělním jednání vlády. „Závěr ze světových studií je poměrně jednoznačný. Riziko, že by se dítě nakazilo ve škole, je téměř nulové,“ řekl Prymula.

Prymula: Riziko nákazy je pro děti téměř nulové

Domácí

Podle Černého je povinná docházka pro 1. stupeň o 15členných skupinkách pro velkou část škol těžko splnitelná. I pro jeho školu by to bylo náročné. Zjednodušeně, rozdělit kolektivy 1. až 5. třídy napůl, rozmístit je do volných učeben, přičemž do školy za stejných omezení mohu docházet i deváťáci, a ke každé skupině přidělit kantora, by bylo organizačně napínavé.

Ale značná část škol jsou malotřídky, které třeba mají jen pět místností pro pět tříd 1. stupně. „Ty by to zvládnout nemohly,“ řekl Černý.

Rodiče volají po „svém” učiteli

Menší výhodou oproti současnému stavu by bylo to, že by ředitel zapojil třídní učitele, kteří se věnují naplno dálkové výuce. Jenže tam by zřejmě vznikl problém na straně rodičů, protože většinou chtějí své ratolesti vrátit právě pod jejich křídla.

„Zrovna zjišťujeme, kteří rodiče chtějí vrátit děti do škol. Přestože to neplánujeme, ptal jsem se jich, jestli by je do školy poslali, pokud by je učil jejich třídní. Zatím to vychází tak, že pokud ano, pro by byly tři čtvrtiny rodičů. Pokud ne, byla by to čtvrtina,“ popsal Černý.

Reklama

Výběr článků

Načítám