Hlavní obsah

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oběžné dráze Země je čím dál více aparátů, což netěší zejména astronomy, tudíž nepřekvapí, že i přes sebelepší snahy rizika kolizí rostou. Na konci března tak reálně hrozil střet družice britské konstelace OneWeb se satelitem konkurenční služby Starlink od americké firmy SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska. Zařízení se k sobě přiblížila na 60 metrů, informoval list The Daily Telegraph.

Foto: OneWeb / SpaceX

Vlevo „balík” připravených 36 družic OneWeb, vpravo další várka 60 satelitů Starlink

Článek

Inženýři obou společností se 30. března snažili vyhnout katastrofální kolizi, zareagovali tím i na několik varování Vesmírných sil Spojených států amerických, které na toto riziko upozorňovaly – jeden ze série satelitů firmy OneWeb se totiž nacházel na možné kolizní dráze s tím od sítě Starlink.

OneWeb, která loni oznámila úpadek, ale stále funguje, vyslala letos 25. března z Ruska svou várku družic, která se téměř srazila s novými Starlinky, které byly vyneseny do kosmu o den dříve z americké Floridy. Obě skupiny satelitů se sobě vyhnuly jen velmi těsně, píše The Daily Telegraph.

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Věda a školy

V jednu chvíli byly od sebe dva ze satelitů vzdáleny jen sotva 60 metrů. Vypočítaná pravděpodobnost srážky činila „pouze“ 1,3 procenta, obě společnosti však rychle konaly. Na doporučení amerických vesmírných sil se technici OneWeb spojili s týmem starajícím se o Starlinky a provedli sérii manévrů, které vedly k odvrácení rizika.

Umělá inteligence nemusí stačit

Chris McLaughlin z OneWeb uvedl, že jejich tým inženýrů se obrátil na Muskův SpaceX, aby zkoordinoval, jak mohou tyto dva satelity změnit směr a vyhnout se „bouračce”. Inženýři ze SpaceX souhlasili s vypnutím systému umělé inteligence pro prevenci kolizí, který společnosti OneWeb zase umožnil vytvořit novou trasu pro svůj satelit.

„Problémem je koordinace,” řekl McLaughlin pro web The Verge. „Nestačí říci, že máte automatizovaný systém, protože ten druhý přístroj ho možná nemá a nechápe, o co se snaží ten váš,” poznamenal.

Jednoduše řečeno, nemusí být jasné, jakým směrem pak – např. onen Starlink – úhybný manévr provede.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Sojuz vynesla dalších 36 webových družic firmy OneWebVideo: Reuters

Vzniklé úlomky po srážce by navíc ohrozily další satelity v okolí. Kosmické smetí je obecně problém, už se mu musela vyhýbat např. i Mezinárodní vesmírná stanice (ISS).

ISS provedla úhybný manévr kvůli vesmírnému smetí

Věda a školy

Sovětský satelit a čínská raketa se na oběžné dráze těsně minuly. Srážka se nekonala

Věda a školy

Loni kupříkladu málem došlo ke srážce třetího stupně čínské rakety Čchang-čeng (Dlouhý pochod) vypuštěné v roce 2009 a nefunkčního navigačního satelitu Kosmos 2004 systému Parus sovětské výroby, který naši planetu obíhá od roku 1989. Nakonec se ale rovněž těsně minuly.

OneWeb operuje výše

Firma SpaceX již začala poskytovat širokopásmové internetové připojení pro zákazníky v Británii pomocí sítě Starlink. Ta už disponuje 1378 družicemi operujícími na oběžné dráze v nadmořské výšce 550 kilometrů. Zato 148 dosavadních satelitů společnosti OneWeb na orbitě pracuje ve vyšší nadmořské výšce 1200 km, proto musí cestou vzhůru projít konstelací Starlinků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vláček ze satelitů Starlink projel po noční obloze nad švýcarskými AlpamiVideo: Newsflare, AP

SpaceX zatím získala souhlas regulačních orgánů k vypuštění více než 12 tisíc malých satelitů na oběžnou dráhu, zatímco OneWeb si klade za cíl vypustit celkem 648 kusů.

Nad Seattlem proletěly hořící trosky rakety Falcon, která nečekaně zůstala 22 dní na orbitě

Věda a školy

Hlavním cílem projektu Starlink je lepší přístup k vysokorychlostnímu internetu po celém světě, zejména ve venkovských a odlehlých oblastech.

Cílem společnosti OneWeb, jejíž hlavní sídlo je v Londýně, ale má pobočky i v USA, je zajistit přístup k vysokorychlostnímu internetu z kteréhokoli místa na světě, ať už na zemi, na moři, nebo ve vzduchu. Provoz sítě by společnost chtěla zahájit ještě letos. Konkurentem projektu OneWeb je právě program Starlink americké společnosti SpaceX.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám