Hlavní obsah

Rusové budou testovat kratší variantu letu k ISS. Na stanici chtějí být za dvě hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská státní vesmírná korporace Roskosmos příští rok vyzkouší zatím nejrychlejší variantu dopravy svých kosmických lodí k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na tiskové konferenci na kosmodromu Vostočnyj to v pondělí řekl šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. V testovacím režimu by cesta k ISS měla trvat jen dvě hodiny, loď přitom obletí Zemi jen jednou.

Foto: NASA

Ilustrace lodi Progress blížící se k ISS

Článek

Roskosmos postupně zkracuje lety k ISS, zhruba do roku 2012 trvala pouť ruských kosmických lodí k mezinárodní stanici vždy dva, v některých případech i tři dny.

V takovém případě musela loď obkroužit planetu čtyřiatřicetkrát.

V roce 2012 první šestihodinový let

První testovací let, při němž loď letěla k orbitální stanici jen šest hodin, se uskutečnil v srpnu 2012 a byl úspěšný. Loď Progress tehdy obletěla před spojením s ISS naši planetu pouze čtyřikrát.

Foto: Pool, Reuters

Šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Zatím téměř nejrychleji putovala ruská kosmická loď k ISS letos v dubnu, kdy cesta nákladní lodi Progress trvala tři hodiny a 22 minut. Vesmírný kamion ve zkráceném letu obkroužil Zemi jen dvakrát, než v automatickém režimu přistál u spojovacího uzlu modulu Pirs ruské sekce ISS.

U ISS přistála nákladní loď Progress se zásobami

Věda a školy

Ještě rychlejší cestu mělo na konci července plavidlo Progress MS-12, které rovněž u přechodové komory Pirs zakotvilo tři hodiny a 19 minut po startu rakety Sojuz-2.1a, která lodě vynáší do vesmíru.

Poslední zásobovací lety k laboratoři na oběžné dráze byly ale třídenní, Rusové a Američané to střídají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start rakety Sojuz-2.1a s lodí Progress MS-13 (pátek 6. prosince)Video: Reuters

Reklama

Související články

Posádku vesmírné stanice zradily toalety

Do prekérní situace se ve středu dostala posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle ruské agentury RIA Novosti oznámila, že se na palubě porouchaly...

Výběr článků

Načítám