Hlavní obsah

Raketa Ariane-5 má za sebou jubilejní start číslo 100

– Kourou (Francouzská Guyana)

Evropská nosná raketa Ariane-5 v noci na středu 26. září úspěšně odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Stý start vlajkové lodi evropského vesmírného průmyslu proběhl v úterý večer tamního času, kdy bylo ve střední Evropě už zhruba 30 minut po půlnoci. Raketa při svém jubilejním letu vynesla do kosmu dvě velké telekomunikační družice – japonskou Horizons 3e a ázerbájdžánskou Azerspace-2.

Foto: ESA, Reuters

Raketa Ariane-5

Článek

Odpočítávání před startem, které původně začalo v 18:53 místního času (23:53 SELČ) se podle agentury AFP přerušilo minutu a 34 vteřin před zažehnutím motorů. Poté se začalo znovu a raketa nakonec odstartovala téměř na konci „okna” vhodného pro lety do vesmíru, v 19:38 místního času (0:38 SELČ).

Katastrofa jen poprvé

Vývoj rodiny raket Ariane započal z iniciativy Francie již v 70. letech minulého století. Nynější, pátá generace nosičů je schopna na oběžnou dráhu vynést náklad až o váze 10,5 tuny. Ze stovky startů těchto raket z Kourou – první se odehrál před 22 lety – bylo 96 úspěšných, jak poznamenala agentura TASS.

První zkušební let Ariane-5 v červnu 1996 skončil krátce po startu katastrofou a výbuchem, ale od té doby si raketa získala pověst spolehlivého nosiče geostacionárních družic, napsala agentura DPA.

Trh nejtěžších telekomunikačních přístrojů

Stanice BBC na svém webu připomněla, že Ariane-5 měla původně vynášet do vesmíru evropský raketoplán, ale nakonec na roky ovládla trh nejtěžších telekomunikačních zařízení. Kvůli tlaku lacinějších amerických raket se má evropská raketa brzy dočkat konkurenceschopnějšího nástupce. Ariane-6 má nastoupit v polovině roku 2020.

Francouzská Guyana je zámořský departement Francie na severním pobřeží Jižní Ameriky. Kourou slouží francouzskému kosmickému programu a zejména Evropské kosmické agentuře (ESA). Ta základnu využívá i pro satelitní navigační systém Galileo, jehož administrativní centrum je v Praze.

V červenci vynesené čtyři nové satelity Galilea mají systém zpřesnit a přiblížit k celosvětovému pokrytí, což má dle AFP umožnit, aby Evropa nebyla nadále závislá na americkém systému GPS. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám