Hlavní obsah

Radiační detektor ČVUT pořídil nové snímky z oběžné dráhy

Novinky,

Pracovníci z Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze pořídili na oběžné dráze první snímky pomocí radiačního detektoru RISEPix. Zařízení se nachází na palubě malého japonského satelitu RISESAT pozorujícího Zemi a monitorujícího vesmírné prostředí.

Foto: ÚTEF ČVUT

Satelit RISESAT při montáži v laboratořích Univerzity Tohoku

Článek

Samotnou družici RISESAT vyvinula Kosmická robotická laboratoř Univerzity Tohoku jako mezinárodní projekt, na zemskou orbitu ji vynesla raketa Epsilon 4 japonské vesmírné agentury JAXA z kosmodromu Kagošima letos 18. ledna.

Foto: ÚTEF ČVUT

První obrázek z oběžné dráhy pořízený detektorem č. 2 modulu RISEPix s dráhami kosmických částic

Jedním z přístrojů na palubě je právě i modul RISEPix, na jehož vývoji pracovali vědci z Ústavu technické a experimentální fyziky (ÚTEF) ČVUT.

Monitoruje prostředí radiace na orbitě

„Zařízení monitoruje radiační prostředí na oběžné dráze pomocí dvou pixelových detektorů Timepix. Modul RISEPix dokáže detekovat nabité částice v magnetickém poli Země, určit jejich počet, typ, energii a směr,“ vysvětlil Robert Filgas z ÚTEF.

Díky tomu podle něj může monitorovat složení, intenzitu a změny kosmického záření od Slunce a z kosmu, včetně průběhu slunečních erupcí a změn v zemském magnetickém poli.

Pět detektorů z ÚTEF

Během fáze uvedení satelitu RISESAT do provozu bylo možné pořídit a stáhnout první snímky z modulu RISEPix a ověřit tím jeho plnou funkčnost. Modul RISEPix se tak připojil k dalším zařízením ve vesmíru, která byla vyvinuta v daném ústavu na bázi detektoru Timepix.

Foto: ÚTEF ČVUT

Modul RISEPix, vpravo mikroRTU kontroler, vlevo detektory Timepix (viditelný je pouze vrchní)

Od roku 2012 monitoruje pět detektorů radiační prostředí uvnitř Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), v roce 2013 byl na oběžnou dráhu vypuštěn satelit Proba-V Evropské kosmické agentury (ESA) s radiačním monitorem SATRAM.

První česká technologická družice vzlétla do vesmíru i se slovenskou

Věda a školy

Od roku 2017 krouží kolem Země český nanosatelit VZLUSAT-1, kam ÚTEF dodal detektor rentgenového záření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám